Odlikovanja presuđenima za najteže ratne zločine se povlače?

Vijesti 14. apr 202120:16 1 komentar
N1

Drugog maja ističe rok koji je visoki predstavnik dao vlastima Republike Srpske. U pismu koje je uputio predsjedniku NSRS i predsjednicima klubova zatražio je poništavanje povelja koje je skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine, u protivnom slijede sankcije.

Potpredsjednik NSRS potvrdio je za N1 da će Kolegij Skupštine u petak odlučiti da li će se na dnevnom redu naredne sjednice naći odluka o povlačenju povelja i odlikovanja koja su dodijeljena i osobama presuđenim za najteže ratne zločine. Mladen Petković kaže kako pravno gledajući, odlikovanja nije dodijelila Skupština već Odbor za obilježavanje dana RS.

Da postoji mogućnost da se odlikovanja povuku, potvrdio je jučer posredno i Milorad Dodik, odgovarajući da li očekuje sankcije. Ako do povlačenja dođe, to će biti privremeno, kaže Dodik.

Glorifikacija ratnih zločina ugrožava stabilnost BIH i to jeste posao Ureda visokog predstavnika, komentira Damir Arnaut uz opasku kako se posljednje izjave značajno razlikuju od onih koje smo slušali proteklih mjeseci.

Valentin Inzko početkom februara uputio je pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

U pismu se pozvao na uklanjanje ploče sa Studentskg doma u Palama sa imenom prvog predsjednika RS Radovana Karadžića, kazavši kako je uklanjanje ploče “bio prvi korak u pravom smjeru”. U današnjem odgovoru za N1, iz OHR kažu kako se:

“Visoki predsatvnik suzdržava od komentiranja bilo kakvih, i ‘šta bi bilo’ scenarija te se i dalje nada da će Narodna skupština RS adekvatno postupiti po ovom pitanju u periodu koji je preostao”.

Ranija izjava visokog predstavnika govori da će sankcija biti.

Da li će sankcija zaista biti ako se NSRS ogluši. Josip Juratović, zastupnik u njemačkom Bundestagu i dobar poznavatelj ovdašnjih prilika, primjećuje da je ovo dobra prilika da međunarodna zajednica potvrdi da zaista stoji iz ureda OHR-a, ali Valentina Inzka koji uskoro odlazi z BiH.

Spornu ploču sa imenom Radovana Karadžića sa Studentskg doma u Palama nije skinuo Milorad Dodik, niti Valentin Inzko. Ploču je na kraju uklonila Sonja Karadžić – Jovićević, bez javnosti u tišini. I to je jedno od rješenja koje se razmatra, kako doznajemo. Da porodice koje su primile odlikovanja, odnosno osobe koje su primile povelje, da ih vrate, u tišini i bez javnosti.

Opširnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare