Odložen izvršni postupak protiv Republike Srpske „težak“ 90 miliona KM

Ekonomija 08. dec 202221:09 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Arbitražno vijeće prihvatilo je zahtjev Republike Srpske za odlaganje izvršnog postupka koji je slovenačka kompanija „Vijadukt“ pokrenula s ciljem naplate 90 miliona KM odštete, saznaje CAPITAL.

Riječ je o odšteti koju je ovaj entitet obavezana da plati slovenačkoj firmi zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Nakon što su Slovenci pokrenuli izvršni postupak, država Bosna i Hercegovina je podnijela Arbitražnom sudu u Vašingtonu zahtjev za poništenje presude i odlaganje izvršenja.

Prema informacijama CAPITAL-a Arbitražno vijeće je zahtjev za odlaganje izvršenja prihvatilo, ali je obavezalo BiH da dostavi garanciju da će bez pogovora platiti odštetu ako presuda ne bude poništena.

Odluka je donesena 2. decembra, a u njoj je navedeno da se izvršenje arbitražne odluke od 18. aprila 2022. godine, odlaže do okončanja postupka po podnesenom zahtjevu za poništenje arbitražne odluke

„Bosni i Hercegovini se kao podnosiocu aplikacije za poništenje arbitražne odluke nalaže da u roku od 30 dana dostavi potvrdu da će bezuslovno, dobrovoljno i neodložno postupiti prema arbitražnoj odluci u dijelu u kojem ista ne bude poništena“, navedeno je u odluci.

Formalno je zahtjev za poništenje tražila BiH, ali će odštetu, ukoliko odluka suda ne bude promijenjena, platiti Republika Srpska.

Kako je CAPITAL ranije pisao, zahtjev za poništenje presude bit će razmatran na sjednici Arbitražnog vijeća 18. i 19. aprila iduće godine, a konačna odluka o tome očekuje se tek polovinom 2023. godine.

Podsjećamo, Republika Srpska je izgubila 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka – Niska“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare