Odluka koja je najviše naštetila stotinama hiljada korisnika BH Telecoma

Vijesti 01. sep 202218:54 0 komentara

Od ponoći signal N1 televizije i Sportkluba na platformi Moja TV BH Telecoma više nije dostupan. Odluka ovog telekom operatera da se ne dogovori i ne produži ugovor sa United Medijom najviše je naštetila stotinama hiljada korisnika BH Telecoma koji su ostali uskraćeni za najvažnije sportske događaje, ali i objektivno izvještavanje uoči predizborne kampanje.

“Poštovani korisnici, s obzirom na to da BH Telecom nije dobio saglasnost za nastavak emitovanja, ovaj TV kanal neće biti dostupan do daljnjeg”, ovako je iza ponoći BH Telecom obavijestio svoje korisnike da više u ponudi nemaju signal N1 Televizije i Sportkluba.

Nisu uspjeli napori United Medije da produži ugovor sa BH Telecomom, iako su sve učinili da se ovaj operater predomisli, jer je United Media za dodatnih 20% snizila svoju cijenu. Iz BH Telecoma su pozivali da se signal N1 distribuiše na nekomercijalnoj osnovi, dakle besplatno, kako kažu, po uzoru na druge informativne kuće poput TRT-a ili Al Jazeerae, zaboravljajući jednu činjenicu, a to je da se oni finansiraju iz matičnih država. Građani koji su godinama pratili naš program, ali i sportske programe Sportkluba, ogorčeni:

“Vi znate da sve ima svoju političku stranu, čini se da je i ovo politika. Ja bih volio da griješim, da nije to tako, ali…”, “Ugasiti jedan kanal kakav je bio N1, smatram svojevrsnom blokadom širine i svega onoga što je prozor u svijet”, “Sve što je u ovoj državi dobro, kvalitetno, što valja, oni to gase. To se zna ko to radi. Trenutna vlast koja je u našoj državi BiH”, “Naravno da je blokada i to blokada bez presedana. Nedopustivo, diskriminirajući pristup prema izboru gledatelja”, kazali su nam građani.

Pojedini su već zbog toga raskinuli ugovor sa BH Telecomom. Drugi su im pisali, oni im slali obavještenja u kojem ih obavještavaju da je N1 tražio nerealnu cijenu, što ne stoji pravim faktima. Pozivaju ih da promjene politiku blokade informisanosti.

“Patriotizam ima svoje granice, pa po prvi put vas obavještavam da ću po isteku ugovornog odnosa prestati koristiti vaše usluge iz razloga što ste prekinuli emitovanje N1 televizije, koju redovno pratim i za koju smatram da je najobjektivija u izvještavanju sa naših prostora. Za takav potez sa vaše strane nije bilo ni jednog opravdanog razloga, ta ako mislite da će te blokadama informisanosti gradjana dati podršku za ostanak na vlasti onima što su upropastili ovu napaćenu zemlju i nas koji smo krvarili za nju, varate se”, komentar je jednog od korisnika.

I poznavaoci prilika vjeruju kako je ovaj potez BH Telecoma uskraćivanje da se u predizbornoj kampanji čuje i nešto drugačije izvještavanje koje će građaninu omogućiti da sam presudi i formira svoje mišljenje o politikama u BiH.

“I gro stanovnika odmah to gleda kao političku kampanju. Mislim da slobodno i objektivno novinarstvo koje N1 ima, pogotovo u ovim danima kada predizborna kampanja počinje ovih mjesec dana, ljudima je dosta nejasno, na koji način i zašto se to radi”, mišljenja je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

“Jer mediji koji su orjentisani, oni će pričati šta pričaju. Mediji koji pokušavaju ili to jesu, poput ovog medija, biti realni i rukovoditi se javnim i društvenim interesom i na osnovu logike tog interesa izvještavati svoje gledalište i gledaoce i javnost, ne bi smjeli u ovom trenutku biti uskraćeni da rade svoj posao”, kazao je sociolog Esad Bajtal.

Nije poznato hoće li BH Telecom promjeniti svoj trenutni stav, a ono što je u ovom trenutku u mogućnosti kompanija Telemach, jeste da je otključala svoju aplikaciju EON, kako bi naši građani mogli pratiti utakmice na Evropskom prvenstvu u košarci, ali i ostale programe na EON platformi. Mrak je trenutno dobio malo svjetlosti. Odluka da ona bude trajna, zna se na kome je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!