“Odrasli članovi porodice se moraju vakcinisati i zaštititi djecu od zaraze”

Vijesti 09. sep 202119:25 > 19:25 0 komentara

Vlada FBiH naredila je kantonima uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije, a zbog rasta svih indikatora, a najviše broja smrtnih slučajeva, hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru. Prema posljednjim informacijama u našoj zemlji prijavljeno je 794 novozaraženih i 22 smrtna slučaja. Nadležni izbjegavaju donijeti restriktivnije mjere za nevakcinisane osobe čiji je procenat najveći u zemljama regiona. Visoka stopa smrtnosti, a niska u imunizaciji našu zemlju ponovo dovodi u vrh crnih i nepopularnih ljestvica koje statistički pokazuju koliko je jak i efikasan odgovor zemalja na epidemiju.

Neadekvatno shvatanje opasnosti od koronavirusa, vjerovanje u teorije zavjere o vakcinama, kao i mišljenje da su vakcine previše brzo prošle klinička ispitivanja, razlozi su zbog kojih dosta mladih odbija vakcinaciju. Ipak 22 preminulih u samo 24 sata trebala bi biti opomena da je vrijeme i da mladi zaštite sebe, svoje najbliže i društvo.

“Smatram da svi treba da se vakcinišu jer kolektivni imunitet je jako bitan zbog ostalih koji su već bolesni i kojima će ta korona još pogoršati situaciju”, kazala je jedna građanka.

“Stariji trebaju brinuti o najmlađima”

Ono što ističe struka je da i stariji trebaju brinuti o najmlađima koji se ne mogu vakcinisati, a sve vrijeme epidemije su pokazali najveću ozbiljnost u poštivanju mjera.

“Najvažnija zaštita djece jeste da se vakcinišu odrasli članovi porodice i okruženja. To je najefikasnija zaštita da djeca budu okružena vakcinisanim ljudima koji imaju puno manju šansu da prenesu bolest. Djeci, pogotovo maloj, ne možemo stavljati maske i zaustaviti komunikaciju između njih, pogotovo u obdaništima koja jesu određeni rizik, ali s druge strane, obdaništa su dio naše normalnosti, a mi sve trebamo učiniti da imamo tu normalnost”, pojasnio je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bez obzira na visoku incidencu oboljelih i zabrinjavajuću smrtnost nema restriktivnijih mjera u FBiH, Vlada je usvojila produženje postojećih za narednih 14 dana. Bez sumnje bi epidemiološka slika bila drugačija da se postojeće mjere poštuju, no čini se da nadležni, uključujući i inspekcijske organe, od revnosnijih građana očekuju nadzor i kontrolu sprovođenja mjera.

Prebacivanje nadležnosti

Ono što je činjenica je da se u Bosni i Hercegovini sve dešava po principu nije u mojoj nadležnosti ili brigo moja pređi na drugoga i to je u ovom slučaju upravo tako. Entitetski nivo prebacuje odgovornost na kantone, s druge strane, kantoni znaju prebacivati odgovornost na niže instance kao što se to pokazalo kod povratka djece u školske klupe.

U Republici Srpskoj slična je situacija sa nedonošenjem nepopularnih restriktivnih mjera za nevakcinisane, ali i poruka da vakcinisani i u slučaju hospitalizacije imaju mnogo blaže oblike bolesti.

“Ovi što su vakcinisani imaju blaže kliničke slike. Nijedan pacijent nije na respiratoru. Niti jedan pacijent nije umro i to je i za najveće laike u medicini veliki motiv da se vakcinišu. Zato molim i preklinjem u ime svih vas, u ime vaših porodica, u ime ljudi koji vas vole – vakcinišite se”, naveo je Vlado Đajić, direktor Kliničkog centra Republike Srpske.

U RS je na bolničkom liječenju 556 osoba, na respiratoru 49, a bolnički kapaciteti se pune i u Kantonu Sarajevo gdje je 189 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 124 ima akutnu infekciju. Vlada Kantona Sarajevo odobrila je prijem na određeno vrijeme za 10 ljekara i 30 medicinskih sestara. Najavljuje se i 24-satni prijemno-trijažni centar u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!