Određen im pritvor: Ramo i Vera Mujkić krijumčarili oružje iz BiH u Švedsku

Vijesti 22. mar 202210:46 > 10:47 1 komentar
F.Z./N1

Sud Bosne i Hercegovine odredilo je pritvor za Ramu Mujkića i Veru Mujkić koji su osumnjičeni zbog krijumčarenja veće količine ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka, kao i drugih vrsta oružja i municije iz BiH prema Švedskoj. Tužilaštvo BiH je ostvarilo značajnu saradnju sa partnerskim agencijama Republike Slovenije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

– Ramu Mujkića(alias Valentin Zahirović) rođenog 1957. godine u Banja Luci, državljanina BiH, i

– Veru Mujkić, rođenu 1961. godine u Republici Hrvatskoj, državljanku BiH.

“Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i terete se za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prelazu u R Sloveniji. Osumnjičeni su duži vremenski period bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom lišenju slobode, ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske. Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članu 132. tačke a) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva odredio pritvor za navedene osumnjičene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare