Određen pritvor Milomiru Savčiću, predsjedniku Boračke organizacije RS

Vijesti 09. avg. 202116:25 > 16:32
Podijeli:
Milomir Savčić
Izvor: Milomir Savčić (Screenshot)

Sud Bosne i Hercegovine odredio je danas pritvor Milomiru Savčiću, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, optuženog za ratni zločin pomaganja u genocidu u Srebrenici, potvrdio je za N1 njegov advokat Miodrag Stojanović.

Tužilaštvo BiH je zatražilo pritvor na ročištu održanom u ponedjeljak, 9. augusta. Razlog zbog čega je Državno tužilaštvo zatražilo pritvor bili su “medijski istupi Milomira Savčića i komentarisanje događaja u vezi sa sudskim predmetom”.

Miodrag Stojanović je kazao kako je “Sud BiH našao da je nešto od onoga što je rekao moj klijent predstavljalo komentarisanje elemenata iz njegove optužnice”.

Naveo je kako nakon odluke Suda BiH Milomir Savčić svakog časa može završiti u pritvoru.

“On ostaje u pritvoru do daljnjeg. Nema roka. Svaka dva mjeseca je kontrola pritvora”, objasnio je advokat za N1.

Stojanović je dodao kako ima rok od tri dana za žalbu na odluku Suda BiH. U suprotnom, Milomir Savčić će u pritvoru ostati najmanje dva mjeseca.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je navelo četiri Savčićeva medijska istupa u kojima je prekršio mjere, a sva četiri su zabilježena nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH, koje je uveo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a koje se odnose na zabranu negiranja genocida.

Riječ je o dva nastupa Savčića na Radio-televiziji RS-a u julu, i još dva gostovanja na drugim medijima.

Savčić je za RTRS 22. jula govorio da se Inzkova odluka mora odbaciti.

“Nikada nismo osporavali da se desio zločin i da smo i sami tražili da oni koji su odgovorni za to odgovaraju, ali ne možemo da prihvatimo nešto što se apsolutno nije desilo i što nije tačno. Da sami sebe osudimo za nešto što nije činjenično stanje, niti se može bilo čime dokazati”, kazao je, između ostalog, Milomir Savčić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar