Održana hitna sjednica: Novalić ponudio pomoć Njemačkoj nakon poplava

Vijesti 17. jul 202111:50 > 11:57 13 komentara
Fadil Novalić
Fadil Novalić (FENA)

Na inicijativu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici razmatrala informaciju o pružanju međunarodne pomoći Saveznoj Republici Njemačkoj povodom obilnih kiša i poplava koje su uzrokovale veliki broj poginulih i nestalih osoba, te ogromnu materijalnu štetu.

 

Premijer Novalić odmah je uputio i pismo ambasadoru Savezne Republike Njemačke u BiH, u kojem je ponudio pomoć u angažiranju ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta Federalne uprave policije i Federalne uprave civilne zaštite.

Riječ je o angažmanu združenih specijalističkih timova ovih federalnih uprava, koji mogu pomoći u utvrđivanju identiteta osoba te pronalasku i spašavanju unesrećenih.

Angažman združenih specijalističkih timova pripadnika Federalne uprave policije i Federalne uprave civilne zaštite podrazumijeva angažiranje Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja u pružanju pomoći prilikom identifikacije osoba, te Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i Jedinice Federalne uprave civilne zaštite (s psima za potragu, belgijskim ovčarima te vodičima pasa), koji svoju pomoć mogu pružiti u pronalasku i spašavanju unesrećenih.

Federalna uprava policije i Federalna uprava civilne zaštite zadužene su da, nakon iskazivanja potreba od strane Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH, poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se pružila neophodna pomoć, saopćeno je nakon današnje sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare