Održana sjednica Kriznog štaba KS: Neće se uvoditi restriktivnije mjere

Vijesti 19. aug 202212:50 0 komentara
F.Z./N1

Održana je sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo.

Ukupan broj prijavljenih slučajeva je127, dok je dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosio 106. U protekla 24 sata, oporavilo se 107 osoba. Trenutno prijavljenih hospitalizacija je 53, od toga je 43 sa akutnom infekcijom. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 34 pacijenata je sa akutnom infekcijom, dok je 10 na opservaciji. U JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ ukupno je 9 pacijenata na liječenju.

Udio nevakcinisanih pacijenata na hospitalizaciji je 73.58%.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS je stava da trenutna epidemiološka situacija ne nalaže uvođenje restriktivnijih mjera. Građani se pozivaju na oprez te se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19, provjetravanje zatvorenih prostorija, prakticiranje dobre higijene (pranje ruku, prekrivanje nosa i usta pri kašljanju i kihanju) i nošenje maski u zatvorenim prostorijama u kojima se nalazi veći broj osoba gdje se stvara gužva.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo više ne izdaje Rješenja o izolaciji, MUP KS i KUIP nisu dužni da vrše kontrolu izolacije, a brigu o pozitivnim pacijentima i praćenju njihovih simptoma nastavlja voditi nadležni porodični ljekar koji određuje bolovanje.

Također, predloženo je normalno odvijanje nastave u obrazovnim ustanovama. U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, stav Kriznog štaba je da se nastava u svim obrazovnim ustanovama može odvijati u klupama. Epidemiološka situacija će se u smislu nastave nastaviti pratiti, te će Krizni štab u slučaju pogoršanja donositi restriktivnije mjere.

Napominjemo da je obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, i to u ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe, ustanovama koje zbrinjavaju osobe sa poteškoćama u razvoju i osobe sa duševnim smetanjama, kazneno-poravnim ustanovama i drugim ustanovama socijalne zaštite.

Za prijem onih pacijenta na hospitalizaciju koji nemaju kliničke znakova oboljenja Covid-19, Krizni štab MZ KS smatra da je dovoljan antigen test, a procjenu o tome da li je potreban PCR test radi ljekar ustanove prilikom prijema. Sigurni klinički znakovi oboljenja Covid-19 imaju svoj put kao što je to bio slučaj do sada, u skladu sa kriznim planovima pripravnosti i odgovorima na pojavu novog koronavirusa (COVID-19).

Nalaženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nabavi lijek Remdesivir i dovoljne količine antigen testova za potrebe JU Dom zdravlja KS.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS preporučuje i vakcinaciju četvrtom dozom za sve osobe iznad 60 godina, imunokompromitirane, onkološke pacijente i osobe sa pridruženim komorbiditetima. Vakcinacija protiv koronavirusa se odvija na svim punktovima porodične medicine svih organizacionih jedinica domova zdravlja Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!