Održana vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara, doneseno nekoliko odluka

Vijesti 07. jul 202117:42 0 komentara
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara BiH na vanrednoj telefonskoj sjednici, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, usvojio je dodatno korigovanu Poziciju Bosne i Hercegovine o procesu stabilizacije i pridruživanja za četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija (EU) - Bosna i Hercegovina, koji će biti održan u Briselu 13. jula 2021. godine.

Korigovani tekst Pozicije je usklađen sa komentarima članova Kolegijuma za evropske integracije i rezultat je kompromisa, nakon održanih konsultacija Kolegija Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je imenovana delegacija BiH za ovaj sastanak, koju će predvoditi predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, a u kojoj će biti zamjenica predsjedavajućeg i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, te ministar pravde Josip Grubeša.

Bosna i Hercegovina je nakon 2018. godine, kada je održan treći sastanak, intenzivirala aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta i uprkos pandemiji Kovida i migrantskoj krizi zadržan je fokus na procesu evropskih integracija, te su uloženi napori u pogledu provođenja reformi povezanih sa evropskim integracijama u korist građana BiH.

Dosadašnji napredak koristit će se kao podsticaj za daljnje provođenje reformi, koje se odnose na 14 ključnih prioriteta, i uz podršku EU bila bi veoma ohrabrujuća poruka za građane da Bosna i Hercegovina u ovoj godini dobije kandidatski status.

ODLUKA O TRAŽENJU MEĐUNARODNE POMOĆI

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u vidu vakcina protiv zaraznog oboljenja Kovid – 19.

Za potrebe odgovora na pandemiju uzrokovanu Kovidom – 19 potrebno je obezbijediti 370.000 doza vakcina.

Ovu međunarodnu pomoć primit će Ministarstvo civilnih poslova BiH, a njena raspodjela vršiće se u skladu sa ranije donesenom Odlukom o principima raspodjele međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje.

SAGLASNOST ZA GLASANJE DRŽAVLJANA SLOVENIJE U BiH

Na sjednici je, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, data saglasnost za organizovanje glasanja državljana Republike Slovenije koji borave na teritoriji BiH, povodom održavanja zakonodavnog referenduma o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o vodama.

Glasanje će biti održano u prostorijama Ambasade Republike Slovenije u Sarajevu, 11. 7. 2021. godine, u terminu od 09.00 do 17.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!