Održane bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Srbije

Vijesti 10. mar 202216:46 2 komentara
Izvor: MVP BiH

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVP BiH) na bilateralnim političkim konsultacijama MVP BiH i MVP Republike Srbije, koje su održane 10. marta 2022. godine u Beogradu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije predvodio je državni sekretar Nemanja Starović.

Teme konsultacija bili su bilateralni odnosi, europske i euro-atlantske integracije, regionalna saradnja.

Zamjenik ministrice Brkić i državni sekretar Srbije Starović su se usaglasili da su dobri bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije od primarne važnosti ne samo za obje zemlje nego i za cjelokupnu regiju. Stoga BiH i Srbija žele imati dobru i konstruktivnu saradnju u zajedničkim nastojanjima da se prevaziđu sve barijere koje stoje na putu njihovih dobrih odnosa, zaključeno je.

Konstatovano je da između dvije države već duži niz godina postoje određena otvorena pitanja koja zahtijevaju rješavanje na političkom i ekspertskom nivou. S tim u vezi, podržan je rad međudržavnih komisija za granice, resorna saradnja, saradnja u polju međunarodne pravne pomoći i nastavak aktivnosti na zaključivanju bilateralnih sporazuma u proceduri.

Sagovornici su saglasni da je potrebno nastaviti i intenzivirati aktivnosti u oblasti privredne saradnje i infrastrukturnog povezivanja. U smislu jačanja ekonomske saradnje, obostrano je ukazano i na važnost projekta izgradnje autoceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo, kao jedan od uspjeha ekonomske trilaterale.

MVP BiH

Zamjenik Brkić je istakao da je Bosna i Hercegovina posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama kao i održavanju intenzivne regionalne saradnje na prostoru Zapadnog Balkana kroz različite inicijative i forume, ali i bilateralne susrete na svim nivoima. Ocijenio je da BiH i Srbija imaju dobru saradnju na regionalnom nivou, te dodao kako je za prosperitet obiju zemalja, ali i napredak čitave regije, od velike važnosti ekonomsko regionalno povezivanje, zasnovano na osnovnim principima Europske unije.

Tokom konsultacija, razmijenjena su iskustva i informacije vezano za europski put BiH i Srbije, te razmotrene mogućnosti jačanja saradnje u oblasti europskih integracija. Govoreći o europskom putu BiH zamjenik ministrice je istakao da je naša zemlja u potpunosti posvećena procesu europskih integracija kao svom vanjskopolitičkom cilju i da za BiH put ka EU nema alternativu. Informisao je o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, procesu reformi sa fokusom na izmjene Izbornog zakona.

Na sastanku se razgovaralo i o aktuelnoj sigurnosnoj, energetskoj i ekonomskoj situaciji u regionu, sa naglaskom na izazove sa kojima se susreću zemlje regiona u svjetlu događanja na istoku Evrope. S tim u vezi, zamjenik Brkić je istakao spremnost institucija BiH da u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta pruže humanitarnu pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, te podcrtao važnost trajne stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

Izražena je obostrana spremnost da će i nakon vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, zakazanih za 3. april ove godine, te nakon formiranja nove vlade, biti nastavljen dijalog na visokom nivou, posebno u dijelu koji se tiče saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, mogućnosti održavanja druge sjednice Vijeća ministara Bosne Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Dogovoreno je da se naredne konsultacije održe u Sarajevu do kraja godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare