Održano ročište Vikiću, advokatica Dobojlić tvrdi da je današnji svjedok lagao

Vijesti 16. jul 202111:14 7 komentara
Faruk Zametica N1

Danas je u Sudu BiH održano suđenje Draganu Vikiću, ratnom komandantu Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH, a na kojem je kao svjedok saslušan Avdo Hebib, koji je kao bio prijedlog odbrane drugooptuženog Jusufa Pušine.

Sud Bosne i Hercegovine je 13. januara 2017. godine potvrdio optužnicu koja optužene Dragana Vikića, Jusufa Pušinu, Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1
Faruk Zametica N1

Hebib, koji je danas svjedočio na sudu, bio je prije Pušine pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova.

“Ja sam iznenađena današnjim iskazom gospodina Hebiba i tvrdim da je potpuno neistinit. On je htio potvrditi tezu odbrane drugooptuženog da apsolutno pomoćnik ministra nije bio nadređe komandantu odreda za specijalne namjene Draganu Vikiću. To nije tačno. Same te činjenice koje je on iznio opovrgavaju i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji MUP-a gdje je jasno definisana hijerarhijska struktura i zna se ko je kome nadređen i ko je iznad koga bio. Ispod ministra je pomoćnik, a ispod pomoćnika komandant”, kazala je Adna Dobojlić, advokatica Dragana Vikića.

POVEZANA VIJEST

Kako kaže, u prilog njene tvrdnje da je Hebib govorio neistinu jeste činjenica da je bio zbunjen kada ga je ona upitala za neke ranije događaje iz 1991. godine.

“Nije htio reći da je odgovarao kao nadređeni Draganu Vikiću u smislu funkcije obavljanja pomoćnika za uniformisanu policiju, odnosno, nadređenu komandantu Vikiću. Ja sam najavila da ću uložiti i dodatne dokaze, tačnije, dokumentaciju iz tog spisa koji je vođen tada pred Vojnim sudom i mislim da će to sud uvažiti jer uvjerena sam da su i oni danas vidjeli da je ovo bio jedan lažni iskaz. Nakon što se završi ovaj slučaj, onda ćemo vidjeti šta ćemo sa ovim lažnim iskazima koji su dati u sudnici. Nadam se da će i sud to cijeniti na pravi način”, poručila je Dobojlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare