ZDK: Oduzeta 203 vozila prekršiocima saobraćajnih propisa

Vijesti 04. mar 202113:21 > 13:42 1 komentar
MUP ZDK

Tokom prošle godine policijski službenici Uprave policije MUP-a ZDK oduzeli 203 vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u okviru svojih nadležnosti, te u skladu sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, kontinuirano vrši analizu i prati stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

U tom smislu, a kao rezultat izvršenih analiza i procjena, u okviru Operativnog plana na poboljšanju stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja su znatno intenzivirane aktivnosti, prvenstveno sa ciljem preventivnog djelovanja, što znači da se intenzivnijim prisustvom policijskih patrola na magistralnim putevima, povećanjem broja lokacija na kojim je vršeno mjerenje i kontrola brzine kretanja vozila i zavodjenjem pojačanih akcija u saobraćaju, nastojao smanjiti broj prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju i samim tim umanjiti rizici nastupanja saobraćajnih nezgoda, što u konačnici doprinosi unapredjenju sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. Pored navedenog, cilj naznačenih aktivnosti je takođe bio da se zadrži pozitivan trend u kontekstu rezultata koji su postignuti u proteklom periodu, kada je zabilježeno značajno smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i generalno smanjenje posljedica istih

Smanjenje broja saobraćajanih nezgoda i posljedica istih je prvenstveno rezultat velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog preventivnog rada i djelovanja, te velikog broja pojačanih akcija koje su realizirane po svim segmetima, kao i drugih mjera koje su poduzimane u skladu sa izvršenim procjenama.

MUP ZDK

Pored navedenog, nastavilo se sa aktivnostima koje je ova uprava policije počela primjenjivati među prvim policijskim agencijama u našoj državi, gdje se radilo o oduzimanju vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja u saobraćaju, koji svojim ponašanjem, tačnije učestalim vršenjem prekršaja sa vozilima, predstavljaju opasnost po javnu sigurnost i sigurnost građana. U tom smislu, tokom 2020. godine i prva dva mjeseca tekuće godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na svim putevima na području Kantona, prilikom kontrola u saobraćaju, te provođenja pojačanih akcija, privremeno oduzeli 203 vozila od vozača, za koje je izvršenim provjerama utvrđeno da su višestruki povratnici u činjenju prekršaja u saobraćaju.

Kako je utvrđeno izvršenim provjerama, vozačima od kojih su oduzeta vozila je izrečen veliki broj novčanih kazni za počinjene prekršaje u saobraćaju, a nekim od njih i ukupne kazne u iznosima od po nekoliko hiljada konvertibilnih maraka.

MUP ZDK

Sporna vozila su privremeno oduzeta u skladu sa članom 19. Zakona o prekršajima Federacije BiH i članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona. Protiv navedenih lica su nadležnim sudovima podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, sa prijedlogom izricanja mjere trajnog oduzimanja motornih vozila radi zaštite javne sigurnosti.

U prilog činjenici o značaju poduzetih aktivnosti, govori podatak da su kao rezultat naročitog zalaganja i proaktivnog pristupa, te dobre i kvalitetne saradnje sa nadležnim sudovima, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u periodu od 2014. do 2020. godine, od nesavjesnih i bahatih vozača oduzeli i deponovali ukupno 790 vozila. Od navedenog broja, 243 vozila su uništena, 215 vozila je prodato putem javne licitacije, 13 vozila je predato na nadležnost Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dok se na lokaciji predviđenoj za deponovanje i čuvanje privremeno oduzetih vozila trenutno nalazi 236 vozila za koje se čeka pravosnažno okončanje postupaka pred nadležnim sudovima.

“Napominjemo da će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nastaviti sa aktivnostima na postizanju visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Kantona, te da će u tom smislu policijski službenici i u narednom periodu primjenjivati navedene zakonske odredbe i iskoristiti sva zakonska ovlaštenja i mogućnosti, kako bi stanje u oblasti saobraćaja bilo na zadovoljavajućem nivou a počinioci prekršaja i nesavjesni vozači adekvatno sankcionisani”, saopćili su iz MUP-a ZDK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare