Oglasila se Ambasada Švedske u Sarajevu nakon izjave Zorana Milanovića

Vijesti 26. apr 202220:20 > 20:24 9 komentara
N1

Na današnju izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kako će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO, dok se ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, odgovorili su iz Ambasade Švedske u Sarajevu, naglasivši kako će njihova dobra saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena.

Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije htio da komentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Evropske unije.

“Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promijenila se bezbjednosna politika u Evropi i svijetu. Vlada Švedske je zato 16. marta odlučila da sprovede dodatnu analizu bezbjednosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a”, rekli su iz Ambasade Švedske u Sarajevu i dodali:

“Rezultati vijećanja biće objavljeni 13. maja i biće javno dostupni. U skladu s tim, Švedska nije podnijela prijavu za članstvo u NATO-u”.

Što se tiče pridruživanja Finske NATO-u, šef misije je rekao da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku donijeti u maju, a u junu je predstaviti na samitu u Madridu.

Dodao je da, prema posljednjem istraživanju, 60 odsto Finaca podržava NATO put.

Kada je o izmjenama Izbornog zakona BiH riječ, kažao je da intenzivno prate situaciju i da su stava da izbori moraju biti održani prema pravilima usklađenim sa svim pravnim preporukama.

Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon BiH

Podsjetimo, Milanović je ranije danas izjavio da hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske NATO-u zahtjevom da se u BiH usvojene izmjene Izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare