Oglasili se iz Doma zdravlja Zenica o navodima SDA u vezi sa kiseonikom

Vijesti 29. sep 202111:43 2 komentara
Dom zdravlja zenica

Dom zdravlja Zenica uputilo je saopštenje za medije u vezi sa nabavkom medicinskih plinova nakon što su iz SDA kazali da je u toj ustanovi "na pomolu afera oko nabavke medicinskog kisika".

“Dom zdravlja Zenica od 2014. godine pa do danas od firme ‘Istrabenz plini’ d.o.o. Breza nabavlja medicinski plin, a riječ je o praksi ove zdravstvene ustanove koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta. Nakon objavljenih natpisa u medijima, Dom zdravlja Zenica je kontaktirao firmu ‘Istrabenz plini’ d.o.o. Breza, kako bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje”, kažu u saopćenju iz Doma zdravlja.

“Dom zdravlja Zenica sprovodi primarnu zdravstvenu zaštitu i ne bavi se zdravstvenom zaštitom koja spada u nadležnosti bolnica ili kliničkih centara. Medicinski kisik u Domu zdravlja Zenica koristi se u veoma malim količinama, s obzirom na to da nemamo na raspolaganju respiratore ili pacijente koji zahtijevaju značajniju kiseoničku podršku”, dodali su.

Podsjetimo da je ranije danas iz SDA Zenica saopćeno kako pozivaju istražne organe da ispitaju navode oko nabavke plina u Domu zdravlja Zenica.

“Dok afera Kisik potresa Banjaluku, na pomolu je afera oko nabavke medicinskog kisika u čijem je središtu Javna ustanova Dom zdravlja Zenica i direktorica dr. Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Fuada Kasumovića”, navode iz SDA Zenica u saopćenju.

Naglašavaju da je iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine medijima potvrđeno da kompanija Istrabenz plini d.o.o. Breza, preko koje je Dom zdravlja Zenica nabavljao medicinske plinove, nije registrirana niti je podnijela zahtjev za registraciju da bi bila proizvođač i distributer medicinskog plina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare