Oglasili se iz Misije OSCE-a o bojkotu izbora

Vijesti 20. feb 202116:28 0 komentara
Facebook

Iz Misije OSCE-a danas su se oglasili u vezi sa bojkotom izbora u Srebrenici kojeg su najavili iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

“Glasanje je osnovno demokratsko pravo, koje građanke i građani mogu koristiti ili ne. Bojkoti izbora nisu u najboljem interesu zdrave demokratije”, komentarisali su iz OSCE-a.

Navode kako OSCE BiH nastavlja podržavati napore Centralne izborne komisije BiH da unaprijedi izborni sistem BiH, te pozivaju sve da poštuju njihove odluke.

CIK je donio odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu, kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju jer je na a biračkim mjestima omogućeno glasanje licima bez važećih dokumenata BiH. Istovremeno, grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti u potpisima glasača.

Na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici, kako je potvrđeno iz CIK-a biće iste kandidatske liste i isti izvodi iz Centralnog biračkog spiska sa stanjem koje je bilo 15. novembra. Najveći broj glasova u Srebrenici i Doboju na izborima koji će biti ponovljeni, dobili su dosadašnji načelnici opština, Mladen Grujičić i Boris Jerinić, oba iz SNSD-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!