Oglasili se sa KCUS-a o izuzimanju dokumentacije

Vijesti 16. apr 202110:42 > 10:46 0 komentara
N1

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su iz Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu izuzimali dokumentaciju o respiratorima "Srebrene maline".

“Informacija da su dokumenti bili sklonjeni naravno nije tačna. Mogu je potvrditi i pripadnici SIPA-e. Kada su prvi put bili u KCUS 8. aprila 2021. godine data im je na uvid sva dokumentacija koju su tražili, ali je šefica odjela sa kojeg su tražili dio dokumentacije bila u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka u trajanju od sedam sati. Zbog njenog odsustva i nemogućnosti kontakta sa njom nismo mogli izdati SIPA-i sve traženo, ali im je rečeno da mogu dobiti traženo već sutradan ujutro”, rečeno je za N1 iz Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Kako su naveli, oni su došli jučer i izuzeli dodatnu dokumentaciju.

Portparol Sipe Luka Miladinović jučer je naveo da je ovo nastavak akcije od četvrtka, 8. aprila, a riječ je o privremenom oduzimanju predmeta, odnosno određene dokumentacije koja tada nije pronađena. On je rekao da je dokumentacija izuzeta prema nalogu Opštinskog suda u Sarajevu i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prema službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa Kliničkog centra uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju kovid odjeljenja.

Pripadnici SIPA-e, osim iz Univerzitetskog kliničkog centra, ranije su izuzeli određenu dokumentaciju i iz Federalne uprave civilne zaštite i firme “Verlab”, koja je verifikovala respiratore čije se korištenje problematizuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!