Oglasio se njegov sin: Hoće li se Ratko Mladić pojaviti pred sudijama u Hagu?

Vijesti 08. jun 202112:55 2 komentara
Ratko Mladić
Ratko Mladić (N1)

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je u prvostepenoj presudi osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Njegov sin Darko kaže da se Mladić se osjeća dobro i spreman je da se pojavi pred Žalbenim vijećem u Hagu.

Darko Mladić rekao je za RTRS da je jutros razgovarao sa ocem i da vjeruje u oslobađajuću presudu.

Ratko Mladić osuđen je  zbog genocida (po jednoj tački), zločina protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločine (po četiri tačke). Nije osuđen za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Konkretno, oglašen je krivim i osuđen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Osuđen je i za progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izricanje presude zakazano je za 15.00 sati.

Danas na N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1. Konačnu presudu, utorak od 12 sati, samo na N1 pratite i UŽIVO putem OVOG LINKA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare