Ognjen Tadić kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Vijesti 25. maj 202208:34 > 10:57 5 komentara
N1

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) u narednom periodu imenovat će troje sudija - dvoje u Ustavni sud Republike Srpske i jednog u Ustavni sud Bosne i Hercegovine. U javnosti se već spekuliše o nekim imenima, a ono što se primijeti na prvu jesu poprilično labavi konkursni uslovi za izbor sudija u najviše sudske instance u zemlji.

NSRS, tačnije, njena Komisija za izbor i imenovanje, 27. aprila je raspisala konkurs za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske. U pitanju je Srbin koji bi trebao zamijeniti sudiju Miodraga Simovića.

U javnosti su se pojavile spekulacije da su potencijalni kandidati bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i sadašnji savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Milan Tegeltija, te Ognjen Tadić, delegat u Vijeću naroda RS. Međutim, Tegeltija je za Srpsku Info rekao da se ne misli prijaviti za sudiju.

Sa Tadićem ovaj portal nije uspio stupiti u kontakt, ali im je, kako su naveli, iz više izvora potvrđeno da je on već konkurisao za sudiju i da važi za najozbiljnijeg kandidata.

Inače, Tadić je višegodišnji advokat, magistar prava, bivši predsjedavajući Doma naroda BiH, bivši poslanik u Narodnoj skupštini RS, nekadašnji savjetnik predsjednika RS Nikole Poplašena i Dragana Čavića, bivši kandidat za predsjednika RS.

Sa posljednjom strankom, DNS, razišao se 2020. očigledno planirajući neke druge poteze, izvan politike. Ukoliko bude izabran za sudiju, očekuje se drugačiji stav u odnosu na sudiju Miodraga Simovića, koji se često nalazio na meti kritika u Republici Srpskoj zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Istovremeno, VSTV BiH je 19. maja zatvorio drugi konkurs za izbor sudije Ustavnog suda RS, a procedura još nije okončana. Krajem prošle i početkom ove godine bio je prvi konkurs za izbor još jednog sudije Ustavnog suda RS, a saznaje se da je rang lista dostavljena predsjednici RS, Željki Cvijanović. Procedura je takva da ona sa dostavljene liste predlaže kandidata na imenovanje Narodnoj skupštini RS.

Davor Šešić, zamjenik predsjednika Komisije za izbor i imenovanja NSRS, kaže da, za sada, još ništa nije stiglo iz kabineta predsjednika RS. Međutim, najpoznatije i najizvjesnije ime novog sudije je Ivanka Marković, bivše poslanice SDS-a u Narodnoj skupštini RS, koja je partiji već vratila mandat da bi konkurisala za funkciju u pravosuđu.

Marković se prijavila i za drugi konkurs za Ustavni sud RS, budući da se bira dvoje sudija hrvatske nacionalnosti, kao što je i ona. Iz VSTV-a odgovor za Srpsku Info nije stigao ni za jedan od ovih konkursa.

Kako se dalje navodi, zanimljivo je da su u oba konkursa navedeni poprilično labavi takozvani posebni uslovi. Za slučaj sudije Ustavnog suda BiH taj uslov je samo da je “istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda“.

A prilikom ocjene tog uslova uzima se u obzir “stručno znanje i rezultati, dokazana stručna sposobnost zasnovana na dosadašnjim rezultatima u karijeri, uključujući učestvovanje u organizovanim oblicima usavršavanja; sposobnost da nepristrasno, savjesno, revnosno, odlučno i odgovorno obavlja zadatke koji se odnose na funkciju za koju se kandidat prijavljuje; sposobnost dokazana kroz objavljene naučne radove kroz aktivnost u stručnim udruženjima, te komunikativnost”.

U konkursu za sudiju Ustavnog suda RS, koji je raspisao VSTV BiH, situacija je slična: godine radnog iskustva koje kandidat ima u radu kao sudija, tužilac, advokat ili drugo relevantno pravno iskustvo nakon položenog pravosudnog ispita; akademsko iskustvo i dostignuća kandidata; ostale informacije koje Vijeće smatra relevantnim za podobnost kandidata da radi kao sudija datog ustavnog suda.

Također, kaže se da Vijeće može predložiti da profesori i docenti pravnih fakulteta u BiH iz predmeta navedenih u članu 24. stav 3. Zakona budu imenovani za sudiju Ustavnog suda bez položenog pravosudnog ispita, pod uslovom da imaju 10 godina iskustva u radu kao profesori ili docenti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare