Ogrešević Milanoviću: “Možete se slobodno šetati Baščaršijom, ali…”

Vijesti 20. dec 202116:04 3 komentara
Nermin Ogrešević - NES

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog Evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH), reagovao je na izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako "se ne može razdragano šetati po Baščaršijom, ali da će preživjeti i bez toga."

“Gospodine Zorane Milanoviću, griješite. Možete se slobodno šetati Baščaršijom i cijelom Bosnom i Hercegovinom, Vaša sigurnost nije ugrožena. Ali, dok god relativizirate genocid u Srebrenici, tražite povod za monstruozne zločine, poput onog u Ahmićima, ne očekujte da Vas iko normalan bilo gdje u svijetu dočeka sa simpatijama”, navodi se ovo na početku saopštenja Nermina Ogreševića na današnje Milanovićeve istupe.

“Gospodine Milanoviću, govorite o nekim „moralnim bukačima“ i „moralnim kamatarima“, a nastavljate relativizirati i umanjivati genocid u Srebrenici. Nije, kako tvrdite, poklano šest, nego više od osam hiljada nevinih civila”, nastavlja Ogrešević.

Naveo je i to da je sramotno “da se traži povod za zločin HVO-a u Ahmićima.”

“Valjda Vi, koji se busate u prsa kako ste dio civilizirane Evropske unije, znate da je nedopustivo tražiti bilo kakav povod za ubijanje civila, žena, djece, staraca…”, stoji u saopštenju.

Dodaje kako Milanovića niko nigdje sa tom retorikom neće dočekati raširenih ruku.

“Osim, naravno, Milorad Dodik u etnički skoro očišćenom bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, iz kojeg je protjerana i većina Hrvata, a kojeg „razumijete“ u njegovom antitustavnom i secesionističkom djelovanju”, piše Ogrešević.

Pozvao je Milanovića da, kako kaže, umjesto raspirivanja nacionalističkih strasti, relativiziranja genocida i zločina, pomogne Bosni i Hercegovini, i Hrvatima u njoj, da dobiju modernu evropsku državu sa sličnim ustavom koji ima Hrvatska i moderne evropske zemlje, u kojem će biti mjesta za sve njene narode i koja će biti dio Evropske unije.

“„Unitaristička klika iz Sarajeva“, kako je Vi nazivate, ne želi ništa više nego iste aršine, ista pravila koja vladaju u Evropskoj uniji. Žele demokratski, građanski koncept uređenja države, a, podsjećamo Vas da na tim vrijednostima počiva i Evropska unija. Žele normalnu, demokratsku i uređenu državu, u kojoj će biti mjesta za sve narode. Naravno, bez kršenja osnovih ljudskih prava, kako je to sada slučaj”, stoji u reakciji predsjednika NES-a.

Na kraju Ogrešević poručuje kako je Milnoviću sve kazalo Vijeće Evropske unije odbijanjem amandmana Hrvatske koja je tražila da se u zaključke uvrsti da je potrebno osigurati ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH kroz izbornu reformu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare