OHR potvrdio ono što Bevandin zamjenik Rančić mjesecima tvrdi

Vijesti 26. maj 202212:55 > 13:29 0 komentara
N1

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se na Twitter profilu, navodeći član Zakona kojim se potvrđuje da ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

“Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele”, navodi se u objavi OHR-a.
Podsjetimo da Vijeće ministara trenutno raspolaže sa oko 140 miliona neraspoređenog akumiliranog viška prihoda iz prethodnih godina iz kojeg su mogla biti osigurana sredstava za održavanje općih izbora. Ovo tvrdi zamjenik ministara finansija BiH Hazim Rančić, koji za razliku od svog kolege,  ministra Vjekoslava Bevende, kaže  da bi takva odluka  bila u skladu sa zakonom.
“U vrijeme kada imamo odluku o privremenom finansiranju, okvir za finansirenje svih institucija je 249 miliona, to je za jedan kvartal. Prihodi za prvi kvartal su bili 236 miliona, a rashodi cirka 215 miliona. Postojalo je 20 i nešto miliona razlike viška prihoda samo u prvom kvartalu i Vijeće ministara je apsolutno moglo donijeti odluku kojom će se izdvojiti sredstva za finansiranje aktivnosti Centralne izborne komisije”, rekao je Rančić.
Rančić se i razgovoru za N1 pozvao upravo na na član 11 stav 5 Zakona o finansiranju institucija BIH u kojem se navodi:
“Za vrijeme trajanja privremenog finansiranja Vijeće ministara BiH može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode iz stava (2) ovog člana ne mogu biti veći od zbira prihoda koji za vrijeme trajanja privremenog finansiranja budu prikupljeni od indirektnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava.”

Na isti član zakona danas se pozvao i Ured OHR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!