OHR pozvao vlast u USK da usvoji odluku o privremenom finansiranju

Vijesti 02. feb 202219:08 > 03. feb 2022 09:29

Neusvajanje odluke o privremenom finansiranju u Unsko-sanskom kantonu i dalje je na čekanju. Iz OHR-a za N1 ne odgovaraju da li će iskoristiti svoje ovlasti, ali pozivaju predstavnike kantonalne vlasti da bez odlaganja usvoje ovu odluku. Vlasti iz USK-a odgovaraju da kriza iz političke prelazi u krizu institucija. Budžetski korisnici poručuju - ili plate ili radikalni potezi.

Almedin Barakovac ima 28 godina i pripadnik je ministarstva unutrašnjih poslova USK već šest godina. S puno elana i nadanja prihvatio je ovaj poziv iako je i na početku zatekao situaciju sličnu današnjoj

“Ovo se iz godine u godinu ponavlja. Sjećam se kada sam počinjao raditi 2016. godine isti je problem bio. Odmah po dolasku u MUP dočekali su me štrajkovi, zaostaci plata…”, priča Almedin Barakovac, član Sindikata policije USK.

U Kantonu koji je proteklih tri godine bio poprište migrantske krize, sada prijeti sigurnosna. Bez registrovanih vozila policija neće moći obilaziti teren, putne isprave građana neće se moći distribuisati, a bez plate prijeti još veći odlazak radne snage.

“Pozvali smo skupštinske zastupnike da nam ustupe svoja privatna vozila kako bismo mogli izvršavati svoje zadatke”, naglasio je Barakovac.

“Postavljam s pravom pitanje jesu li svjesni skupštinski zastupnici da ćemo mi platiti i štetu i hoće li iz svog džepa nadoknaditi tu štetu i jesu li svjesni da su to sredstva građana USK”, upitao je Nermin Kljajić, Ministar unutrašnjih poslova USK.

Resorni ministar tvrdi da posla ima i za tužilačke organe.

“Oni moraju reagirati na osnovu usmenog saznanja, na osnovu medijskog saopćenja da je prekršen zakon, a zakon jeste prekršen, pa da vidimo koji su to razlozi zbog čega se ta odluka ne donosi”, dodao je Kljajić.

Bolest jednog od poslanika većine, ali i iskorištavanje cijele situacije u izbornoj godini smatra kantonalni premijer. Zbog svega se obratio OHR-u tražeći da oni, poput mostarskog primjera riješe situaciju u USK.

“Jasno je kazano da odluka o privremenom finansiranju je odluka o kojoj se ne može raspravljati, da je to zakonska obaveza i da se kriza ne smije pretvoriti u političku krizu, što se desilo u ovome kantonu”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Stav opozicione SDA kristalno je jasan: ne borimo se za vlast, borimo se protiv loše vlasti, podržat ćemo imenovanje nove vlade bez učešća u njoj, te dodaju da Christian Schmidt ne može biti 16. ruka u Skupštini Unsko-sanskog kantona

O ovom problemu za N1 su se oglasili iz Ureda visokog predstavnika pozivajući kantonalne zastupnike i predstavnike kantonalnih vlasti da iznađu rješenje za aktuelnu situaciju, te konstatujući da nije riječ o donošenju odluke o privremenom finansiranju nego o odluci koja omogućava funkcionisanje kantonalne administracije. Istovremeno, napominju da je ovo najbolji i najjednostavniji način da dođe do isplate plata budžetskim korisnicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad