OHR stavio tačku na epilog drame u Tuzlanskom kantonu

Vijesti 15. jan 202118:51 1 komentar

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović podnio je neopozivu ostavku na tu funkciju, a isto su učini i kantonalni ministri, kao i predsjedavajući Skupštine TK Žarko Vujović i dopredsjedavajući Boris Krešić. Izabrano je novo skupštinsko rukovodstvo, a slijedi formiranje Vlade. Sve ovo epilog je političke drame koja se odvijala u TK, a na koju je tačku stavio OHR.

Nekoliko pauza, ponavljanje već rečenog, međusobne prozivke, replike, bile su uvod u podnošenje neopozivih ostavki rukovodstva skupštine.

“Smatram da u ovom trenutku ima skupštinska većina 18 ruku i da ona treba da preuzme odgovornost i tokove u TK. Ujedno želim novoj skupštinskoj većini i toj novoj vladi puno sreće u radu, mi ćemo djelovat opoziciono”, poručuje Žarko Vujović, bivši predsjedavajući Skupštine TK.

“Pa ne bih htio da me smijeni 18 ruku koji su organizovali nezakonitu sjednicu”, dodaje bivši potpredsjednik Boris Krešić.

Uslijedila je i ostavka premijera Denijala Tulumovića zajedno sa sastavom ministara koji je već bio okrnjen jer su dva ministra ranije smjenjena, dva podnijela ostavku, a dva prihvatila mandate u opštinskim vijećima. Jesu li ostavke rezultat pritiska OHR-a?

“Ja uopšte ne smatram da je to pritisak OHR-a koji je u svom izvješću, ono što mi je čudno kao čovjeku, vrlo promptno reagovao. Volio bi da u ovoj državi tako stalno reagira. Na mene ne može izvršiti u mojoj državi pritisak niko iz inostranstva. Nego mogu ljudi koji su zajedno sa mnom i koji dijele i dobro i zlo u BiH”, tvrdi Tulumović.

Novu parlamentranu većinu čini SDP, PDA, Naša stranke i SBB.

“Mislim da su preporuke OHR-a konačno razriješile dileme da je zloupotrebljen mehanizam zaštite nacionalnog vitalnog interesa i to je danas otkočilo proces ostavkama. Time smo završili prvio dio aktivnosti, slijedi imenovanje mandatara i imenovanje nove vlade koja će preuzeti odgovornost za vođenje TK”, navodi Dževad Hadžić, SDP.

“Danas je i jedna i druga strana postupila po pismo OHR-a i nije bilo problema povlačenja vitalnog interesa i da je dozvolilo skupštinskoj većini TK da nastavi raditi”, kaže Senad Alić, PDA.

No, nacionalni vitalni interes nije bio jedini problem koji je spomenuo OHR već i to što je nova većina organizovala nelegalnu sjednicu Skupštine, a premijer na to nije smio proglasiti vanredno stanje. Neki poslanici nisu optimistični glede političke budućnosti kantona.

“Ja mislim da je ovo uvođenje PDA u vlast od strane Naše stranke, SDP-a i SBB-a vrlo pogubno za građane TK. Na kraju mislim da će biti iskorišteni od strane PDA kako bi u konačnici koalirali sa SDA. Mislim da je to politički cilj”, ocjenjuje Mahir Mešalić, DF.

Godinama političku scenu TK obilježavaju smjene vlade i rukovodstva skupštine pa su rijetki oni koji su na tim funkcijama ostali čitav mandat. I svaka dolazeća politička garnitura tvrdi da će biti bolja, dok je ne smjeni nova. Je li bila bolja, odgovor može dati više od 77.000 nezaposlenih osoba u TK.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare