OHR za N1 o dešavanjima u Sarajevu i izglasavanju Bogićevića za gradonačelnika

Vijesti 30. mar 202108:03 > 08:42
Anadolija

Gradonačelnik Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća, prema Poslovniku, ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda što je trenutno slučaj. Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Bogić Bogićević je jednoglasno izabran za gradonačelnika iako je prethodno poslao pismo u kojem navodi da odustaje od kandidature za ovu poziciju. Međutim, vijećnici su odlučili glasati i izabrali ga za nasljednika Abdulaha Skake.

Glasanju o gradonačelniku prehodio je izbor rukovodstva Gradskog vijeća Sarajeva. Jasmin Ademović iz Naroda i pravde izabran je za predsjedavajućeg Vijeća dok su Dragan Stevanović i Mirela Džehverović izabrani za njegove zamjenika i zamjenicu predsjedavajućeg.

S obzirom da aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka i novoizabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva dolaze iz istog naroda, upitali smo Ured visokog predstavnika za tumačenje novonastale situacije.

“Nažalost, novoizabrano Gradsko vijeće Sarajeva nije odmah izabralo novog gradonačelnika, kada je 24. marta započelo održavanje svoje konstituirajuće sjednice. Gospodin Bogić Bogićević, s izuzetnom reputacijom koju ima kao čovjek i kao političar, a koja nadilazi granice ovog regiona, bio je kandidat jedinstvenih kvalifikacija za ovu dužnost i žalimo što je došlo do povlačenja njegove kandidature”, kazali su za N1 iz OHR-a.

U svakom slučaju, OHR i dalje smatra – a o tom stavu je ranije obavijestio Gradsku upravu Sarajeva – da, budući da nema odredbi kojima se na izričit način definira suprotno rješenje, treba vrijediti načelo da organi vlasti koji su na funkciji trebaju nastaviti s obavljanjem povjerenih dužnosti sve do trenutka kad će ih na tim funkcijama zamijeniti neko drugi.

“Načelo kontinuiteta u obavljanju javnih funkcija proizlazi iz činjenice da se mora osigurati kontinuirano funkcioniranje izvršne vlasti i obavljanje njenih funkcija u gradu Sarajevu, kao jedinici lokalne samouprave. To ovlaštenje bi se trebalo rijetko koristiti i njime bi se trebala rješavati samo ona pitanja koja su neophodna za svakodnevno funkcioniranje gradske uprave ili za postupke bez kojih bi se grad Sarajevo suočio sa štetnim posljedicama”, naveli su za N1 iz OHR-a.

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

Na potezu su sada SDP, Narod i pravda, Naša stranka koje čine vlast u Gradu Sarajevu, a koji se trebaju dogovoriti o novom kandidatu kojeg predlaže SDP.

Međutim, kako sada stvari stoje, još uvijek je neizvjesno ko će biti kandidat. kako su jučer kazali za N1, za sada nemaju novo ime niti bilo kakav prijedlog.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je za N1 da i dalje SDP BiH treba predložiti kandidata i ističe da je prerano o tome govoriti. Rekao je da nije bilo razgovora, niti sastanka ‘trojke’, to imaju u planu, ali kada ne zna se.