Ohrabrenje za mnoge: Prvi logoraš dobio status žrtve ratne torture u RS

Vijesti 27. maj 202122:29 > 23:20 1 komentar

U zemlji u kojoj je prema procjenama bilo više od 650 logora i oko 200.000 zarobljenika, 25 godna nakon rata, mnogi logoraši nemaju nikakva prava. No, pomaci se dešavaju. Prijedorčanin Mirsad Duratović prvi je od svih tamošnjih logoraša dobio status žrtve ratne torture i to po zakonu Republike Srpske. Ova vijest ohrabrila je mnoge.

Fotografiju Fikreta Alića svi znaju. Neki ne prepoznaju, nego i poznaju lice sa naslovnice. Fikret Alić je bivši prijedorski logoraš, koji nakon rata u BiH nema ni dana radnog staža. Živi od statusa koji je dobio u Danskoj i poljoprivrede. Živi u Kozarcu, sa fizičkim i psihičkim posljedicama koje je zadobio u Trnopolju 1992. godine.

Često se pokaje sto se vratio iz Danske, ali bi ipak da mu svo troje djece ostane u gradu ispod Kozare, u zemlji Bosni i Hercegovini. Fikret nema nikakav status, niti papir na osnovu kojeg bi ostvario prava kao bivši logoraš. Prvi koji je dobio rješenje i to po zakonu o žrtvama ratne torture RS je predsjednik prijedorske skupstine Mirsad Duratović.

Pored simbolike, žrtve zakonom mogu ostvariti i novčanu naknadu, liječenje, te biti oslobođene taksi i drugih plaćanja.

UN su još 2006. godine pozvale bh vlasti da odmah usvoje zakon o žrtvama torture, a Evropska komisija, u svojim godišnjim izvještajima o napretku BiH, konstantno naglašava da se zakon treba usvojiti što je prije moguće. Međutim, saglasnosti nije bilo u Savjetu ministara BiH. Republika Srpska još od 2018. ima svoj Zakon o zaštiti žrtava ratne torture i odbacuje ideju o usvajanju državnog zakona kojim bi se zamijenio entitetski.

Od ranije je po tom pravnom aktu priznat status za oko 200 silovanih žena, uglavnom žrtava rata srpske nacionalnosti. Fikret s početka priče, poput mnogih drugih će, ohrabren informacijama, probati riješiti svoj status. Zna da mu to neće izbrisati košmarne slike, ali će vjeruje svima donijeti mir.

Detalje donosi Snežana Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare