Okerić: Ovo je opstruiranje Vlade KS, Čelik: Radite neustavno

Vijesti 14. apr 202211:57 > 13:07 1 komentar
N1

Burno je bilo na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Nije se raspravljalo niti o jednoj tački sa dnevnog reda.

Opozicija kaže da je sjednica sazvana neustavno i da nisu dobili isprintan dnevni red, a vladajuća koalicija kaže da je donesena odluka da se dnevni red od 2020. godine dostavlja elektronski? Za Novi dan govorili su Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS i zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik.

“Sjednica je završena, premijer je povukao kompletan materijal i završena je Skupština. Parlamentarnoj većini smo dali do znanja da je ovo neustavno. Nakon pauze, u obrazloženju sam dao prijedlog da se sve tačke dnevnog reda povuku i da se zakaže nova sjednica. Nije samo zbog štampanog materijala, nije dostavljen poziv svim zastupnicima, printani materijali, a  to je defenisano poslovnikom” – kaže Čelik.

“Ovo je samo nastavak opstrukcije opozicije na čelu sa SDA, kako bi usporili rad i to može trajati nekoliko dana, ali naše rezultate ne mogu poništiti. Čelik je bio predsjedavajući, pa da vam kaže da je isto tako slao pozive za Skupštinu. Deset godina isti poslovnik se koristi i sa istim članom se zakazuje sjednica Skupštine. Uz poziv je potrebno dostaviti prijedlog dnevnog reda i materijale, ali nigdje ne piše elektronski. U poslovniku se nigdje decidno ne spominje na koji način se šalje materijal. U aplelaciji koju SDA podnosi Ustavnom sudu preko premijera Novalića, kaže se da se zastupnicima direktno dostavlja printani materijal. Oni su jučer zaprijetili novom apelacijom, ali smo se povukli i dostavljaćemo printani materijal na adresu, jer bi apelacija trajala nekoliko mjeseci” – rekao je Okerić.

Predsjedavajući Skupštine KS dodao je da su se i ranije na identičan način sazivale skupštine i da je ovo sada klasično opstruiranje .

Još nema kolektivnog ugovora sa sindikatima zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo.

“Vlada KS aktivno razgovara sa sindikatima da u skladu sa mogućnostima odgovore zahtjevu sindikata. Srednji dio medicinskog kadra zaslužuje pažnju. Ima ih 5000 i iznjeli su teret pandemije. Njima se moraju povećati plaće” – jasan je Okerić i dodaje, “da će plaće kasniti nekoliko dana zbog opstruiranja skupštinskih sjednica.”

“Neka danas predloži na kolegiju novi sjednicu za finansijski plan za zdravstvo i rješićemo to. Od 2017. nema dogovora sa sindikatima. Neprihvatiljvo su im male plaće. Podržaćemo ovaj plan ako im se povećaju plaće” – kaže Čelik.

Raspravljalo se i o rokovima za rekonstruisanje tramvajske pruge i ugovoru za EXPO, te koliko će to koštati građane Sarajeva.

“Niti jedan ugovor ne smije biti tajan. To su sredstva građana KS. Nadam se da ćemo imati prilku da vidimo taj ugovor. Vlada koja se odlučila na rekonstrusanje pruge treba građane da upozna da će rokovi za prvu fazu radova biti probijeni. Isto važi za EXPO, pokažite javno ugovor i koliko se novca potrošilo” – kazao je Čelik.

“Ovo je klasično opstruiranje Vlada KS koja je pokrenula niz velikih projekata. Mogu ih usporiti, ali ne mogu zaustaviti” – dodao je Okerić.

Opširnije u videu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare