Okoliću zasmetalo što je Borrell govorio o ratu u Ukrajini i opsadi Sarajeva

Vijesti 17. mar 202218:38 > 18:45 8 komentara
Mirko Okolić (ATV)

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić rekao je Srni da "političko obraćanje" visokog predstavnika EU Josepa Borrella vojnicima EUFOR-a "nije bilo primjereno", a da državni ministar odbrane Sifet Podžić na "partijskim sastancima" može da iznosi stavove da je ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova trebalo davno proglasiti personom non grata.

Podžić je u srijedu u Pressingu kazao kako je ruskog ambasadora zbog niza stvari trebalo proglasiti nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini.

Okolić je ocijenio da takvu izjavu Podžić nije sebi smio dopustiti.

“To nije Podžićeva stvar, niti bilo koga od nas. Sa pozicije ministra odbrane ja to sebi ne bih dozvolio. Nije naše koji smo u Ministarstvu odbrane da to komentarišemo, a komentari takve vrste mogu se iznositi na partijskim sastancima. Sa pozicije na kojoj je, reći da je neko osoba non grata, nije diplomatski”, istakao je Okolić.

Dodao je kako je veoma teško komentarisati invaziju Rusije na Ukrajinu, u šta se “upuštaju neki zvaničnici u BiH, kao što je Podžić”.

“Mora se biti dobro potkovan određenim saznanjima iz svega toga. Ja sam veoma sitan da bih mogao da komentarišem bilo šta što se tiče rata između Rusije i Ukrajine”, rekao je Okolić.

On je naglasio da nije siguran da postoji veliki broj ljudi u cijelom svijetu i samih aktera da “znaju šta će se dešavati”.

Osvrćući se na posjetu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella bazi Butmir u Sarajevu i obraćanju vojnicima EUFOR-a, Okolić je rekao da izuzetno cijeni Borrellov dolazak sa namjerom da pomogne BiH, ali da je u najmanju ruku “čudno da se prvo našao u ovoj bazi i da je govorio pred strojem vojnika pripadnika EUFOR-a o političkoj temi”.

“Većina njegovog govora bila je usredsređena na rat između Ukrajine i Rusije i opsadu Sarajeva, a došlo se do toga da BiH treba pomoći u stabilizaciji i očuvanju mira i napretku”, ocijenio je Okolić.

On je naveo da mu se čini da je Borrellev govor bio “suvišan pred vojnicima EUFOR-a”.

“Mislim da je bio suvišan jer vojnici EUFOR-a kao svi drugi vojnici izvršavaju naredbu svog pretpostavljenog. Naravno, nikome od tih vojnika ne treba nekakav politički govor i političko ubjeđivanje. Čini mi se da to nije bilo primjereno”, zaključio je Okolić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare