Okrugli sto u BL: Političke elite treba da sjednu, bez sufliranja sa strane

Vijesti 26. okt 202211:53 0 komentara
N1

U Banjaluci se održava okrugli sto na temu ""Izbori u BiH 2022 - između vladavine prava i krize demokratije". Željko Mirjanić, dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci, rekao je uoči kruglog stola da je pitanje je li BiH demokratska i samostalna zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava? Prema Ustavu, zaista jeste, ali stvarno se postavlja pitanje je li takva.

“Moj stav je da zaista nije. Idem u kontra stav. Da je BiH demokratska, samostalna zemlja u kojoj se poštuje vladavina prava, mi ne bi bili u problemu da još nije završena izborna noć. Ja ne govorim o tome kakvi će biti rezultati izbora, ja govorim o tome da građani BiH imaju pravo da znaju ishod izbora, a da institucije koje učestvuju u izborima, samo broje glasove i ništa više od toga.”, kaže Mirjanić.

Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta u Banjaluci rekao je da je politički okvir najvažniji kada je u pitanju ekonomski rast u zemlji. On kaže kako je ovo što se dešava oko izbora, nešto što dovodi do političkih nestabilnost, što će imati negativne posljedice po ekonomiju u BiH.

“Investitori od kojih zavisi sve u ekonomiji su osjetljivi na izborne procese, pa i tamo gdje se provode relativno jednostavno i gdje nema problema. i tamo kamatne stope variraju, dok ne prođu izbori. One variraju u izbornom procesu. Čak i tamo gdje je regularno, a ne tamo gdje su takve teškoće prisutne.”, kaže Krajišnik.

Dekan pravnog fakultea u Istočnom Sarajevu, Goran Marković poručio je da se pripadnici akademske zajednice nisu bavili brojnim poteškoćama i nesavršenostima našeg izbornog sistema.

“Ovo što se upravo sada dešava govori o tome da jedan dobar Izborni zakon je zaista nužan. Političke elite treba da sjednu, bez sufliranja sa strane, šta je to u Izbornom zakonu što se objektivno može promjeniti sve dok se ne stvori politička situacija za donošenje nekog novog Izbornog zakona.”, kaže Marković.

Rekotr u Banjaluci Radoslav Gajanin ističe da ovaj okrugli sto treba da pokaže da li smo u zakonskoj regulativi, od aktera i direktnih učlesnika u izbornom procesu, do onih koji provode izborne procedure, zaključno sa CIK-om.

“Naš cilj nije da se svrstavamo ni na stranu Republike Srpske, ni na stranu Federacije BiH, nego mi želimo da obezbjedimo na neki način vladavinu prava, ako je to moguće. Pravila igre se ne bi trebala mjenjati u toku utakmice. To povlači sumnju da u suštini želimo da odgovarajući akteri pobjede u toj utakmici, mi želimo da se pravila igre definišu prije ulaska na teren. Ovdje se desilo da se pravila igre mjenjaju praktično po zaključivanju izbora, odnosno po zatvaranju izbornih mjesta.”, kaže Gajanin.

Na kraju ističe da se ne svrstavaju ni na stranu pozicije, ni opozicije u RS-u. Žele, kaže da poruče ono što zaista jeste i kako izgleda Izborni zakon i je li primjenjen na odgovarajući način, pa će zaključci okruglog stola biti upravo u tom smjeru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!