Okupili se nezadovoljni borci u RS: Boračka naknada nije dovoljna ni za lijekove

N1

Grupa boraca iz pet gradskih i 22 opštinske organizacije Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) pred Narodnom skupštinom Republike Srpske tražila je bolju zastupljenost za ovu kategoriju građana u budžetu za 2022.godinu. Nezadovoljni su postojećim rješenjima, a kažu da 70 KM mjesečnog dodatka nije dovoljno ni za šta. Većina boraca je sa zdravstvenim tegobama, a naknada nije dovoljna ni za lijekove.

Traže od Vlade RS i narodnih poslanika da sredstva u budžetu za borce povećaju.

“Preko 30 posto boraca boluje od teške bolesti, niko nije sposoban raditi. Ovaj Zakon je propisao mjere koje možda mogu pomoći, ali se moraju povećati, mi više nemamo šta čekati. Već 25 godina čekamo, ne bude li to u skorije mjere, mi ćemo morati poduzeti radikalnije vjere koje će onda biti nezgodne i po one koje odlučuju. Zato pozivamo narodne poslanike da budu razumni i da ne usvajaju budžet u kojemu nema sredstava za borce”, upozorava jedan od okupljenih ispred BORS-a.

“Položaj u kojem se boračka populacija nalazi već dugi niz godina je veoma loš i zahtjeva korijenite promjene. Prije svega, zahtjeva značajno povećanje sredstava u budžetu RS za sljedeću godinu za ovu namjenu”, dodaju.

Inače, razmatranjem Prijedloga budžeta Republike Srpske za narednu godinu nastavljena je 26. posebna sjednica Narodne skupštine ovog entiteta. Prijedlog budžeta u iznosu 4,24 milijarde KM veći je za osam miliona maraka od rebalansa za 2021. godinu.

Opozicija je kritikovala i kažu da se RS zadužuje na period od 15 godina jer je sadašnja vlast svjesna da ona neće to vraćati nego da će to doći na naplatu potomcima i unucima.

Poslanik SDS-a Milan Radović rekao je da je da je ovaj klub podnio tri amandmana kojima traže da planirana sredstva za borački dodatak sa 65 miliona KM budu povećana na 185 miliona KM.

Uslov je to da opozicija podrži budžet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad