Oliver Varhelyi uputio poruku političkim akterima u BiH (VIDEO)

Vijesti 19. okt 202117:58 2 komentara
N1

Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, uputio je poruku političkim akterima u Bosni i Hercegovini. Ponovio je i to kako "EU i dalje podržava Dejtonski sporazum".

“Želimo da akteri u BiH poštuju i u potpunosti provode Dejtonski sporazum. Potrebna je Bosna i Hercegovina koja je funkcionalna sa svim državnim ustanovama i pozivam sve aktere da poštuju taj naš zahtjev. On nije samo u interesu EU i stabilnosti u regionu već i u interesu naroda BiH”, rekao je Varhelyi.

Podsjetimo, Europska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocjenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Europskoj uniji, s posebnim akcentom na provođenje ključnih reformi kao i s jasnim smjernicama o daljim prioritetima. U dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podjela koje koče ukupni napredak.

Varhelyi je poručio kako politički lideri moraju podržati, a ne ometati rad državnih institucija te raditi na usvajanju vladavine prava i pravosudnim reformama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare