Omikron stigao u komšiluk: Potvrđena dva slučaja u Hrvatskoj

Vijesti 06. dec 202113:01 0 komentara
N1

Stigla je službena potvrda da se u Hrvatskoj pojavila nova varijanta koronavirusa, omikron. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak, epidemiolog Bernard Kaić i mikrobiologinja Ljiljana Žmak u HZJZ-u su održali izvanrednu konferenciju za novinare na temu sekvenciranja omikrona.

Mi smo dokazali danas kod dva pacijenta, imamo dva slučaja kod kojih je potvrđen omikron, rekao je Capak.

Za jedan imamo rezultate da je sigurno omikron, a u drugom slučaju gospodin je cijepljen, bio je pozitivan, međutim, količina virusa je bila premala da bismo potvrdili, ali sekvenciranje pokazuje da se radi o istoj mutaciji koja je zabilježena u Bocvani, rekla je Žmak.

Dvoje oboljelih su anketirani, s ciljem pokušavanja otkrivanja izvora infekcije i s ciljem identificiranja kontakata, da ih se stavi pod zdravstveni nadzor. Ne možemo utvrditi sa sigurnošću izvor, jer nisu bili na putovanju izvan Hrvatske, ali izvjesno je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojem su bili zajedno. Tako da su sudionici tog skupa istovremeno i kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor, rekao je Kaić, dodavši da je s poslovnog skupa već 13 ljudi testirano.

“Među njima ima i stranaca, a njihove zemlje izvijestili smo o tome”, rekao je Kaić.

“Ja mislim da je neminovno da bude drugih slučajeva. Bilo je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku i sigurno će biti novih slučajeva”, rekao je Kaić.

“Bolest je slična gripi. Pojačana temperatura i osjećaj kao da ga je zgazio vlak ili autobus i trajalo je par dana”, rekao je o simptomima.

Upitani hoće li se zbog omikrona mijenjati pravila, Kaić je rekao da se pravila neće mijenjati za sve kontakte. “Bit će slično kao kad je došla delta. Isto tako ćemo postupati i kod omikrona, samo kad je ili potvrđen ili kad je jaka sumnja da se radi o varijanti omikron kod bolesnika, onda ćemo samo njihove kontakte staviti 14-dnevnu karantenu, a za sve ostale će biti kao i dosad postupanje s kontaktima. Moramo svi biti svjesni da je to sve privremeno, dok su ovako sporadični slučajevi te varijante. Ako se dogodi isto kao kod delte, onda to neće imati smisla”, rekao je Kaić.

Kad bi se pokazalo da je omikron zarazniji, ali da su simptomi blaži, Kaić je rekao da bi to bilo jako dobro i da bi im puno pomoglo.

Itekako ima smisla booster doza cjepiva, a čekanje nekog unaprijeđenog cjepiva ne znam koliko ima smisla, jer pitanje je hoće li se uopće raditi cjepivo protiv omikrona, rekao je Kaić.

Upitan kako će se epidemija razvijati raširi li se omikron u Hrvatskoj, Kaić je rekao da se to još ne može znati.

Što se tiče broja hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru, Capak je rekao da oni prate pad broja novozaraženih.

Govoreći o covid-potvrdama, Capak je rekao da one pružaju sigurnost. “Je li ovaj pad ili stagnacija rezultat covid-potvrda, to ćemo vidjeti za koji dan ili tjedan, kad prođe dovoljno vremena od uvođenja covid-potvrda”, rekao je Capak.

“Vrlo skoro će krenuti preporuke HZJZ-a o cijepljenju djece. To cjepivo će u Hrvatsku doći oko 15. 12. i tada bi trebale krenuti i preporuke za cijepljenje djece”, rekao je Capak.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!