Omikron u EU s pitanjem: Jesmo li mi sljedeći?

Vijesti 16. dec 202116:14 0 komentara
Justin TALLIS / AFP

Evropa sa strepnjom promatra kako se varijanta koronavirusa Omikron širi Velikom Britanijom, s više od 10.000 potvrđenih slučajeva te varijante, a vjerovatnije je i mnogo neotkrivenih, piše Politico.

Pitanje o kojem svi razmišljaju je: Jesmo li mi sljedeći?

Novonastali soj, koji je daleko zarazniji od varijante Delta koja je dominirala posljednjim valom pandemije, prijeti narušiti pažljivo organizovani konsenzus da se život i putovanja širom EU-a mogu nastaviti kao normalni – sve dok ljudi mogu pružiti dokaz da su vakcinisani ili da su se oporavili od COVID-19 kada se prijave u zračnoj luci i stignu na odredište.

Počinju se pojavljivati prvi znaci da evropsko jedinstvo puca pred varijantom Omikron koji se brzo širi.

„Plimni val“ infekcija

U većem dijelu EU, digitalni COVID certifikat učitan na pametni telefon – koji pokazuje da je putnik prošao potpunu vakcinaciju ili se oporavio od bolesti – služi kao priznati dokaz da je sigurno putovati u blok od 27 zemalja.

Ali to je postalo upitno već kada je Delta uzrokovala sve veći broj “probojnih” infekcija čak i kod vakcinisanih ljudi, koji sami potom mogu zaraziti druge. Sada je iznenadni dolazak Omikrona – za koji laboratorijske studije pokazuju da je probojniji i od Delte – učinio te sumnje još većim. Britanski premijer Boris Johnson upozorio je na “plimni val” infekcija, navodi Politico. Talijanski ministar zdravstva u utorak je uveo obavezni negativni test na koronavirus za sve dolazne putnike iz zemalja EU uz njihove propusnice za COVID, koji stupa na snagu danas. Portugal i Irska već su uveli slična ograničenja za posjetioce iz EU.

Za sada podaci o Omikronu ne slute na dobro

Prema jednom diplomatu EU, Francuska, Belgija, Estonija, Finska i Nizozemska zalažu se za “brzu, pravovremenu reviziju” trenutnih preporuka Europske komisije za putovanja, uključujući određivanje trajanja zelene propusnice.

U međuvremenu, Njemačka je umjesto toga pozvala na “suzdržanost”, tražeći više vremena da vidi kako će se Omikron razvijati prije donošenja odluka.

U Velikoj Britaniji COVID slučajevi rastu, s rekordnih 78,610 potvrđenih slučajeva, samo jučer. Rad objavljen od strane istraživača na London School of Hygiene & Tropical Medicine, prognozira između 24,700 i 74,800 korona smrtnih slučajeva u zemlji do 30. aprila, ukoliko nema dodatnih javnih mjera.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen upozorila je jučer da je Omikron na putu da preuzme primat od Delte kao dominantne vrste do sredine januara. To je u skladu s najnovijom procjenom Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koji je upozorio da čak i ako Omikron uzrokuje manje ozbiljne bolesti od svojih prethodnika, to će biti nadmašeno njegovim eksponencijalnim rastom, čineći više hospitalizacija i veću smrtnost.

Očekuje se da će čelnici EU koji se okupljaju u Bruxellesu pokrenuti temu pandemije i brzog širenja varijante Omicron, navodi Politico.

Ograničenja na početku pandemije nisu samo zamrznula schengensko područje slobodnog kretanja, nego su također poremetila lance opskrbe i odsjekla pogranične regije.

Ne možemo se vratiti na takvu situaciju“, rekao je jedan diplomat EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!