“Oni koji nisu vakcinisani doprinose ubrzanju širenja epidemije”

Vijesti 01. sep 202118:37 2 komentara

Više od 900 novih slučajeva zaraze Covidom 19 samo u posljednja 24 sata u BiH. Jedanaest smrtnih slučajeva. I dalje je najteže u Hercegovačko-neretvankom kantonu. S druge strane, broj imuniziranih i dalje je jako mali. U Kantonu Sarajevo počela je imunizacija uposlenika po kompanijama. Stručnjaci poručuju - vakcinišite se i spriječite ostanak u bolnici.

Amira Jahić, uposlenica kompanije “Konzum” rado je iskoristila priliku da se vakciniše u prostorijama kompanije. Kaže, iz više razloga.

“Čekamo da izbjegnemo gužve, da što manje vremena svog slobodnog potrošimo, tako da nam se super ovo ukazala prilika da izbjegnemo sve to”, kazala je.

Još oko 180 Amirinih kolega se vakcinisalo. Iz kompanije kažu, nadaju se da će do kraja ovog procesa više od 50 posto uposlenika, od njih ukupno 2.200, biti imunizirano.

“Moram reći da je dobar dio njih već prethodno i vakcinisano. Naša procjena je otprilike 450 uposlenika da će na ovaj način biti vakcinisano”, kazao je Haris Arnautović, šef službe marketinga kompanije “Konzum”.

“Nakon Konzuma idemo prema Željeznicama. Sutra je GRAS, oko 220 se prijavilo u GRAS-u. Ja mislim da ćemo mi sve poslovne subjekte u KS da zavšimo već iduće sedmice”, kazao je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u KS.

Slab odziv na vakcinaciju bilježi se u cijeloj zemlji. A uporedo, broj novozaraženih drastično se povećava. Najteže je u HNK. Blizu 140 novih slučajeva zaraze Covidom 19 samo posljednjeg dana. Ipak, neće biti uvođenja restriktivnijih mjera, kažu nadležni iz ovog kantona, bar za sada.

“Ta mogućnost ostaje. Može se otvoriti žarište na nekom prostoru vrlo brzo, iznenada, da ga mi ne možemo kontrolirati, a onda će, po logici stvari, zbog zaštite i brige o zdravlju građana, trebati uvoditi i neke druge mjere”, kazao je Pero Pavlović, portparol Kriznog štaba HNK.

Veliki broj novozaraženih bilježe i Zapadno-hercegovački i Kanton 10. Poveća se i broj hospitaliziranih. Samo u protekloj sedmici u Federaciji 242 osobe ostale su na bolničkom liječenju. Porast je to za 60 posto u odnosu na prošlu sedmicu. A to spriječiti, može se jedino vakcinacijom, poručuju stručnjaci.

“Vakcinacija sigurno pruža zaštitu, to je bezuvjetno, osim toga pomaže upravo i tome, funkcioniranju društva. Znači, oni koji nisu vakcinisani, oni doprinose nažalost ubrzanju širenja epidemije. Osim toga, skloniji su težim oblicima bolesti”, poručio je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Nakon što se prvom i drugom dozom vakciniše veći broj ljudi, nadležni razmišljaju o vakcinaciji i trećom.

Cilj je, kako kažu, smanjiti mogućnost izazivanja ozbiljne reakcije i komplikacije, hospitalizacije i na kraju, smrtne ishode. O vakcinaciji djece mlađe od 12 godina još nema govora. Po tom pitanju još se zvanično nije izjašnjavala ni Svjetska zdravstvena organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare