Opasni otpad u TK decenijama ugrožava zdravlje ljudi, vlasti trenutno nemoćne

Vijesti 07. jun 202109:16 > 09:24 0 komentara
Vlada TK potvrdila prisustvo opasnog otpad
Vlada TK

Opasni otpad u industrijskoj zoni u Tuzlanskom kantonu predstavlja veliku opasnost za prirodu, ali i zdravlje građana. Neki od njih se nalaze u blizini rijeka. Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kazao je da se ovom trenutku ne može ništa uraditi da bi se spriječila evenatualna eskalacija problema.

“Posebno je problematično je što je taj materijal zakopan u zemlji, a neposredno u blizini je potok i predstavlja latentnu opasnost više decenija. Uz kurks koji može biti opasan za okoliš i zdravlje ljudi, ima i hlor koji ne može biti spaljen u spalionici u Lukavcu. Ustanovili smo da količina hlora u u kurksu prelazi granice koje su dozvoljene za spaljivanje u spalionici. Sada apliciramo Fondu za zaštitu okoliša da izgradimo studiju u vezi zbrinjavanja tog otpada. Tu bi se trebalo definisati način od neutralisanja hlora, zatim potpuno tog materijala ili izvoza u inostranstvo. Razlike su u cijenama postoje i ovisi sve koliko sredstava ćemo uspjeti prikupiti”, rekao je Karadžin.

Dodao je kako je direktor Fonda obećao saradnju te da očekuju podršku federalnih organa vlasti i međunarodnih organizacija u uklanjanju opasnog otpada.

“U ovom trenutku se teško šta može uraditi da se spriječi eventualna eskalacija problema. Teški metali su u njemu. Više ne razmišljamo u kojoj mjeri i šta je opasno, tražimo način da se riješimo toga. Ne želimo da se nosimo s upitnikom treba li to biti tu ili ne, već ga treba ukloniti. Maksimalno ćemo se truditi da što prije uklonimo”, kazao je Karadžin.

Opasni otpad u TK i na starim deponijama

Ističe da opasnost predstavlja i nekadašnja deponija komunalnog otpada Mlohe gdje je davno odložen jedan dio opasnog materijala. Građani otkopavaju tu deponiju jer ima zanimljivih građevinskih materijala što širi opasnost.

“Svaka naša nesanitarna deponija uz obalu rijeke predstavlja veliki problem. Samo jedan litar radioaktivnog ulja može zagaditi
950.000 litara pitke vode. Deponija je zakopana, a problem predstavlja za one koji žive nizvodno. Prilikom zadnjih poplava 2014. godine izmjerene su povećane količine u bunarima blizu rijeke Spreče”, rekao je Karadžin.

Poručio je kako svi problemi vezani za zagađenje okoliša i zdravlja ljudi ne mogu riješiti tokom petogodišnjih mandata već da je potrebna sinhronizovana rekacija svih nivoa vlasti u kontinuitetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!