Opasnost od mina u BiH

Vijesti 26. maj 202215:57 0 komentara
Fena

Zaostala neeksplodirana ubojita sredstva iz proteklog rata još su opasnost u BiH. Prema zvaničnim podacima, za 25 godina od mina je smrtno stradalo više od 600 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno.

U prošloj godini Oružane snage su deminirale oko 2.222 miliona km2, ali ostalo je još mnogo posla da bi se ispunio plan Strategije do 2027. godine.

Najviše zaostalih minskih sredstava nalazi se, uglavnom, na entitetskim linijama razgraničenja, obala Save, ali i šumovitom području, sa ogromnim rastinjem kojima je teško pristupiti.

Tuzlanski kanton slovi za jedno od područja na kojem su posebno izražena minska polja, a zvanično je evidentirano okvirno 80 miliona metara kvadratnih površina koje se danas nalaze pod neeskplodiranim ubojitim sredstvima.

Plan deminiranja prošle godine realizovan je sa, otprilike 74%, kažu nadležni Oružanih snaga BiH. Do septembra ove godine, trebalo bi da bude završen projekat uklanjanja ili rješavanja kasetnih mina koje su prisutne na terenu. U tom smislu, saradnja sa drugim institucijama i civilnim zaštitama oba entiteta i kantona je na zadovoljavajućem nivou, kaže Radovan Ilić, generalmajor Oružanih snaga BiH.

“Naš je zadatk da dođemo do rezulata iz 2019. i procenta od 109% realizacije godišnjeg plana protivminskih akcija, ali ometači, kao što su problemi u personalu, starost personala, zamor u radu, nedostatak određenih elemenata u samoj liniji komandovanja, utiču na to da taj procenat ne uspijevamo nadoknaditi”, kaže Ilić.

Osim toga, pandemijske okolnosti I nedostatak novčanih sredstava usporili su ovaj proces u posljednje tri godine. Sredstva, uglavnom, dolaze kroz pomoć i podršku međunarodnih partnera, umjesto iz državnog budžeta, no bez obzira na to, demineri, koji možda I najrizičniji posao, pozitivan su primjer u tim vremenima, da u velikoj mjeri izvršavaju postavljene zadatke, kaže Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH.

“Naša sredstva i nakon usvajanja budžeta će biti ponovo ograničena, kada je u pitanju mogućnost da BiH iz svojih izvora opremi i kupi sofisticiranu opremu i opremi deminersku jedinicu. Vjerujem da ćemo aktivnost deminiranja privesti kraju u planiranom roku”.

Obećanja i političke priče nisu dobrodošle, nego preduzimanje konkretnih mjera svih političkih subjekata, zaključuju naši sagovornici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!