Općina Stari Grad će srušiti kiosk u centru Sarajeva koji je koštao 250.000 KM

Vijesti 03. nov 202114:47
Izvor: Općina Stari Grad

Općina Stari Grad u petak, 5. novembra 2021. godine srušiti kiosk u vlasništvu Turističke zajednice Kantona Sarajevo čija izgradnja je koštala 250.000 KM, a koji je napravljen prije tri godine, ali nikada nije otvoren.

Kako su naveli iz Općine Stari Grad, riječ je o bespravno postavljenom objektu u ulici Ćurčiluk mali bb, a 25. januara ove godine je isteklo odobrenje o privremenom postavljanju koje je izdala nadležna općinska služba.

“Smatrajući nedopustivim da objekat zauzima jednu od centralnih lokacija u najužoj gradskoj jezgri bez ikakve funkcije i potrebnih odobrenja nadležnog organa, izazivajući tako brojna pitanja građana i turista, Općina Stari Grad poduzela je potrebne procedure za rješavanje ovog problema. Urbanističko-građevinski inspektor Službe za opću upravu i inspekcijske poslove donio je 02. augusta 2021. godine rješenje o uklanjanju montažno-demontažnog objekta, a Turistička zajednica Kantona Sarajevo obaviještena je o roku koji im je ostavljen za tu namjenu te da će u suprotnom uklanjanje izvršiti Općina Stari Grad”, istakli su iz Općine.

Dalje navode da Turistička zajednica KS nije ispoštovala dogovor i nijedan od tri postavljena roka.

“U periodu koji je uslijedio Turistička zajednica Kantona Sarajevo u dva navrata tražila je produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju. Prvi rok koji im je postavljen bio je 04.09.2021. godine, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pristao na produženje do 01.10.2021. godine. Kada ni taj rok nije ispoštovan, uključili su se i drugi subjekti tražeći produženje za još 10 dana, nakon čega im je dat krajnji rok do do 31.10.2021. godine. Turistička zajednica Kantona Sarajevo nije ispoštovala nijedan od dogovorenih rokova i izigrala je povjerenje koje im je dato pokazavši još jednom da nisu dorasli rješavanju ovog pitanja, a samim tim ni upravljanju turističkom infrastrukturom na području Starog Grada što je za ovu lokalnu samoupravu, koja je među najposjećenijim turističkim destinacijama u zemlji, nedopustivo”, pojasnili su.

Stoga, Općina Stari Grad Sarajevo preuzima odgovornost za, kako ističu, nefunkcionalnu turističku infrastrukturu koja narušava izgled i ugled ove općine i pokreće postupak uklanjanja.

“Služba za opću upravu i inspekcijske poslove Općine Stari Grad Sarajevo uputila je 02.11.2021. godine Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo konačnu obavijest u kojoj ih informiše da će u petak, 05.11.2021. godine biti izvršeno uklanjanje privremeno postavljenog montažno-demontažnog objekta iz ulice Ćurčiluk mali. Objekat će se ukloniti i deponovati na adekvatnu lokaciju, a Općina Stari Grad Sarajevo ne snosi odgovornost za eventualnu materijalnu štetu koja tom prilikom može nastati. Trošak nastao postupkom uklanjanja i deponovanja objekta, Općina će potraživati sudskim putem od vlasnika objekta”, poručili su iz Općine Stari Grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar