Općina Stari Grad: Majci Dženani smo prije 6 godina dali na korištenje nov stan

Vijesti 24. nov 202116:11 1 komentar
N1

Cijela Bosna i Hercegovina uključila se u kampanju pomoći Dženani Sokolović, nakon emisije emitirane u programu N1. Humanitarna akcija za pomoć koju je organiziralo Udruženje Pomozi.ba i dalje traje, a pomoć Dženani i njenoj porodici je potrebna kako bi kupili hranu, ogrjev i imali za osnovne životne namirnice.

Iz Općine Stari Grad u demantiju upućenom N1 zbog navoda u prilogu da “Majka Dženana Sokolović trenutno živi sa 150 maraka pomoći, u neuslovnoj kući koju joj je na korištenje dala općina” navedeno je da su Dženani Sokolović 2015. godine na korištenje dali potpuno nov stan u novoizgrađenoj zgradi na adresi Čadordžina u Sarajevu.

“Ova zgrada izgrađena je s ciljem zbrinjavanja socijalno ugroženih građana kroz projekat ‘Sistem socijalnog stanovanja’, a projekat su finansirali Općina Stari Grad Sarajevo (250.000 KM) i Evropska unija (450.000 KM), dok je implementator projekta bila Humanitarna organizacija ‘Hilswerk Austria International’. Stambena jedinica koja je dodijeljena ovoj korisnici je veličine 50,10m2 i sastoji se od dnevnog boravka sa kuhinjom, sobe, kupatila, hodnika i terase, te ostave u podrumskom dijelu. U martu 2016. godine Dženana Sokolović dobila je i donaciju u vidu opreme stana. Humanitarna organizacija ‘Hilswerk Austria International’ donirala je stanarima novosagrađene zgrade u ulici Čadordžina mašine za veš, frižidere i električne šporete“, navedeno je.

Ekipa N1 posjetila je majku Dženanu u stanu koji joj je Opština dala na korištenje i kojeg, kako i pokazuju dokumenti jeste dobila novog na korištenje prije šest godina, ali danas je situacija u stanu drugačija, što je vidljivo i na fotografijama koje smo načinili.

Stanje u Dženaninom domu koje ekipa N1 zatekla prilikom posjete (N1)
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Stan je pun vlage, a jedan od razloga tome je i to što ova porodica vrlo često nije imala sredstava za ogrjev. Iz Općine Stari Grad naveli su da oni subvencioniraju troškove najma stana u iznosu 100%, a zbog teških socioekonomskih prilika i nemogućnosti plaćanja te da, prema podacima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad Sarajevo, Dženana Sokolović je putem Općine Stari Grad ostvarila pravo na porodičnu invalidninu po osnovu poginulog djeteta, kao i pravo na zdravstvenu zaštitu.

Općina Stari Grad
Općina Stari Grad
Općina Stari Grad

Podsjetimo, nakon emisije N1 televizije u akciju pomoći majci Dženani Sokolović kojoj je jednim metkom iz snajpera 1994. godine ubijena beba u stomaku, a isti metak nakon što je prošao kroz njeno tijelo, usmrtio je i njenog sedmogodišnjeg sina Nermina, uključili su se brojni građani, sakupili novac za ogrjev i osnovne namirnice, a akcija pomoći koju je organziralo Udruženje Pomozi.ba i dalje traje, a svi se mogu uključiti i pomoći pozivom na broj 17002 putem kojeg donirate 2KM, a broj je jedinstven za sve bh. operatere.

Dženana danas, kako nam je kazala, živi sa ukupno 150 maraka primanja, sa bolesnim suprugom i dvojicom sinova te novac za hranu, lijekove i ogrjev do sada je sakupljala proseći na ulici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare