Općina Stari Grad: Stigao odgovor, Hota-Muminović odbila naš zahtjev

Vijesti 31. aug 202216:24 0 komentara
N1

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović odbila je zahtjev Općine Stari Grad da ovo Ministarstvo nabavi udžbenike i za učenike od I do IV razreda na području ove općine, a ne samo od V do IX razreda. Iz Općine Stari Grad su reagovali na ovu odluku.

“U obrazloženju koje se navodi ministrica Hota-Muminović i resorno ministarstvo pokazuju da im interes građana Starog Grada, prije svega roditelja i učenika, nije u prvom planu, jer očigledno da se bave drugim temama, konkretno predizbornom kampanjom. Kroz dopis, koji potpisuje resorna ministrica, vidljivo je evidentno nepoznavanje odredbi Zakona o javnim nabavkama jer se iz njihovog odgovora stiče dojam da u Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS ne znaju da su udžbenici, bez obzira na razred, ista vrsta robe, te da se predmet nabavke ne mijenja. U tom slučaju, nije potrebno provoditi novi postupak, nego nabavku izvršiti putem pregovaračkog postupka što znatno skraćuje procedure”, naveli su iz Općine Stari Grad.

Dalje su pojasnili trajanje procedure javnih nabavki.

“Procedura javnih nabavki može trajati dva mjeseca, u slučaju da nema ulaganja pravnih lijekova, te stoga Općina Stari Grad i ne želi primijeniti ovo rješenje jer bi učenici dobili udžbenike u novembru ili čak i kasnije. Ali, ako je postupak nabavke već proveden u Ministarstvu -a, znamo da jeste, i primijeni se pregovarački postupak za isti predmet nabavke koji smo im predložili, udžbenici bi mogli biti osigurani za maksimalno sedam do deset dana. Bez poznavanja zakonske osnove i sa pogrešnim tumačenjem Zakona o javnim nabavkama, ovaj odgovor smatramo samovoljom resorne ministrice i njenih saradnika, koji su već ranije, prema saznanjima koja imamo, govorili da “ne žele da rade tuđi posao”, te ih ovom prilikom još jednom podsjećamo da je oblast odgoja i obrazovanja, pa samim tim i nabavke udžbenika, isključivo njihov posao za koji primaju platu iz budžeta koji se puni novcem građana”, naglašavaju iz Općine.

Poručuju da je resorno kantonalno Ministarstvo napravilo grešku.

“Ovo ministarstvo prvenstveno je pogriješilo odlučivši se za nabavku udžbenika samo za učenike od V-IX razreda, a kada smo odlučili da pružimo iste mogućnosti i učenicima od I-IV razreda odbili su da učestvuju u procesu, te svakako trebaju snositi odgovornost za kašnjenja koja će uslijediti, kao i nejednak tretman učenika”, zaključili su iz Općine Stari Grad.

Podsjetimo, Općina Stari Grad Sarajevo donijela je prošle sedmice odluku o nabavci udžbenika za učenike od I-IV razreda osnovnih škola u Starom Gradu, nakon što je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS odlučilo nabaviti udžbenike samo učenicima od V-IX razreda i time dovelo do potpuno neusaglašenog i nejednakog stanja na nivou općina, kažu iz ove Općine.

Općina Stari Grad: Hota-Muminović nam ne odgovara, nabavka udžbenika upitna

S obzirom na to da Općina, kako su naveli, nije bila u mogućnosti provesti odgovarajući postupak nabavke udžbenika zbog kratkog vremenskog perioda do početka školske godine, a Ministarstvo je već provelo odgovarajući postupak nabavke udžbenika, tako da su mislili da je ovaj put najlakši da se oni obezbijede na vrijeme svim učenicima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!