Općina Stari Grad upozorava: Nećemo tolerisati nepropisno odlaganje otpada

Vijesti 29. jul 202212:13
Izvor: Općina Stari Grad

Iz Općine Stari Grad Sarajevo upozorili su privredne subjekte na Baščaršiji, u neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali bb, da se neće tolerisati njihovo, kako su naveli, sramotno ponašanje i odlaganje velikih količina otpada na samu saobraćajnicu u ulici Zelenih beretki.

Dodali su da je takav prizor zabilježen sinoć, ali i u prethodnih dana.

“Prema Zakonu o komunalnoj čistoći (Službene novine KS, br.14/16), svi vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrdenim programom odvoza otpada. Program odvoza otpada utvrđuje KJKP ‘Rad’ gdje nam je potvrđeno da ova lokacija ni u kom slučaju nije predviđena za odlaganje otpada, te da se radi o nemaru i samovolji pojedinaca. KJKP ‘Rad’ je potvrdio da ovo komunalno preduzeće ima obavezu odvoza otpada koji privredni subjekti na Baščaršiji (na dijelu između tramvajskih šina) trebaju ostavljati ispred svojih objekata, isključivo u terminu od 22:00 do 02:00 sata svake noći, te da se pridržavaju utvrđenog programa, ali da su prinuđeni svake noći, a često i ujutro odvoziti otpad sa nedozvoljene lokacije zbog nepridržavanja privrednih subjekata”, naveli su iz Općine Stari Grad.

Izvor: Općina Stari Grad
Izvor: Općina Stari Grad
Izvor: Općina Stari Grad
Izvor: Općina Stari Grad
Izvor: Općina Stari Grad
Izvor: Općina Stari Grad

Nepropisno odlaganje otpada na ovoj lokaciji, kako kažu, intenzivirano je u vrijeme kada Općina Stari Grad Sarajevo radi na uređenju parka u ulici Ćurčiluk mali bb i ulaže napore, ali i finansijska sredstva da se ovaj park dovede u zadovoljavajuće stanje i služi svojoj svrsi.

“Imajući u vidu da su na lokaciji postavljene i dvije velike kante za otpad koje gotovo da se i ne koriste, s pravom se pitamo da li se ovdje radi o slučajnosti, nemaru i nekulturi ili o svjesnoj opstrukciji projekata koje realizuje ova lokalna samouprava. Obavještavamo privredne subjekte da je Općina Stari Grad Sarajevo već poduzela zakonom predviđene mjere i ovaj slučaj prijavila nadležnim policijskim organima koji će utvrditi ko su počinioci. Ukoliko dođe do ponavljanja ovog prestupa, Općina Stari Grad Sarajevo će javno objaviti imena i nazive privrednih subjekata koji nepropisno odlažu otpad, a svaki sljedeći prekršaj sankcionisat će nadležna inspekcija”, dodali su.

Skrenuli su pažnju svim fizičkim i pravnim licima u Starom Gradu da vode računa o javnoj higijeni ulica u kojima žive ili djeluju i pridržavaju se zakonskih propisa.

“Iako oblast javne higijene nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave, Općina Stari Grad je aktivno uključena u ovo pitanje, posebno u toku ljetne turističke sezone, te uposlenici Službe za komunalne poslove i investicije i Sektora za tehničke poslove učestvuju u održavanju javnih zelenih površina, a sa nadležnim KJKP ”Rad” koordinira se redovno noćno pranje ulica kako bi bile u zadovoljavajućem stanju. Od građana se očekuje odgovorno ponašanje jer čiste i uredne ulice Općine Stari Grad Sarajevo su u interesu svih nas”, poručili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar