Operacija Althea: Konvoji EUFOR-a u Sokocu i Olovu uznemirili građane (FOTO)

Vijesti 17. mar 202217:25 3 komentara
Opština Sokolac

Snage EUFOR-a danas su viđene na ulicama Sokoca i Olova. Riječ je o pripadnicima vojnih snaga EU koji su ovdje u sklopi operacije "Althea". Njihov broj je prošle sedmice povećan na 1.100 vojnika.

Opština Sokolac

No, pojedini građani osjetili su se uznemireno zbog prisustva oklopnih vozila na ulicama svojih mjesta. Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica kazao je kako su EFOR-ove snge već drugi dan u Sokocu i da su njihova vozila na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški te kod dječijeg igrališta.

“Zabrinuli su sve u lokalnoj zajednici. Premda se kaže da su tu da osjetimo bezbjednost, prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na strahote koje pokušavamo da zaboravimo. Kao načelnik opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Alteje, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije „Alteja”, koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno. Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti a ni BiH”, napisao je Bjelica.

Radio Olovo

Slična reakcija bila je i u Olovu gdje su građani kazali kako ih ovi prizori podsjećaju na rat. Uprkos informacijama da je EUFOR tu kako bi osigurao provođenje Dejtonskog sporazuma i iz mjera predostrožnosti, građani se pitaju da li se “nešto sprema”.

Podsjetimo, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazao je sinoć za N1 kako je “ova mjera povećanja broja ljudstva donesena iz predostrožnosti”.

“To ne znači da nešto očekujemo u narednim danima. Rat u Ukrajini je diktirao izmjenu odbrambene i sigurnosne slike Evrope. Ova mjera sa EUFOR-om nije nikakvo upozorenje već mjera predostrožnosti koja ide u prilog miru i stabilnosti BiH”, rekao je Borrell.

Borrell za N1: Braneći BiH, EU brani svoje vrijednosti

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare