Operativna akcija Kula: “Cilj je rušenje ekonomskog sistema/države BiH”

Vijesti 25. jan 202211:00 > 16:03 1 komentar
N1 BiH

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) objavio je analizu o Bosni i Hercegovini pod nazivom "Od non-papera do puzajućeg rata". Direktor ovo instituta Zijad Bećirović, gostujući na N1, pojasnio je neke od njenih ključnih poglavlja, osvrčući se i na "operativnu akciju 'Kula' koja ima za cilj rušenje ekonomskog sistema BiH".

Navodi da je analizu, kako se vidi iz naslova, započeta od non-papera kojima se predviđa prekrajanje granica Bosne i Hercegovine iz razloga što te događaje vidi kao iznimno važne.

Povezane vijesti

“To je važan momenat – kada je Janez Janša to objavio, mi smo alarmirali naše stručnjake da se angažuju kako bi se razotrkila paukova mreža koja se od tog momenta počela još intenzivnije stvarati oko BiH. Posebno zabrinjava pojava da oni koji se smatraju probosanskim strankama već deset godina ne reaguju na pojave koje se već deset godina u inostranstvu stvaraju ka BiH. Međunarodna pozicija BiH je itekako poljuljana – destruktivne snage u Evropi su u saradnji sa domaćim vlastima nju doveli u bezizlaznu situaciju”, izjavio je Bećirović.

Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik  u Bosni i Hercegovini, dao je intrevju za slovenske medije gdje je potvrdio postojanje non-papera o prekrajanju granica.

“Čuveni non-paper o promjeni granica na Balkanu, koji su neki podsticali u Sloveniji, stoji u mojoj ladici skoro četiri godine”, kazao je Inzko u intervjuu.

Bećirović se u gostovanju na N1 osvrnuo i na ovaj slučaj.

“Valentin Inzko dolazi iz desničarskog miljea, on je sam po habitusu to”, govori Bećirović.

No, naglašava da Inzko govori o drugom non-paperu.

“To je non-paper bivšeg direktora odjeljenja CIA-e za Balkan – Stevea Mayera, koji je vrlo čest gost u Banjaluci i radi za režim Dodika”, pojasnio je.

O obavještajnoj akciji “Kula”

Dodaje da se, ipak, u Institutu kojeg Bećirović predvodi, bave non-paperima koji se pripisuju Janezu Janši.

“Tu postoji više modificiranih non-papera, kao što se i obavještajna operacija “Kula” koja se vodi protiv BiH ima više svojih varijanti. Ona se izvodi s ciljem da se sruši ekonomski sistem BiH. Da biste srušili državu – srušite joj ekonomski sistem, tako je bilo i sa SFRJ”, priča Bećirović.

Poručuje da su sada na posebnom udaru Vlada FBiH i premijer Fadil Novalić.

“No, tu postoji čitav splet okolnosti – vidite da se vode procesi protiv direktora OSA-a, protiv ministra sigurnosti, protiv Vlade FBiH. To nije slučajno, nisu oni dežurni krivci u BiH. Sve to pokazuje da ta akcija ima duboko infiltrirane ljude u sisteme BiH, i državne i stranačke”, konstatacija je Bećirovića.

Dodaje da su čak i pojedinci iz Stranke demokratske akcije uključeni.

Navodi da su nedavno razotkrili i sličnu akciju u Sjevernoj Makedoniji, koja se koordinisala iz Budimpešte sa ciljem rušenja vlade Zorana Zaeva.

“A u ovoj akciji je cilj rušenje Fadila Novalića i disolucija BiH, s tim što je zadnja modifikacija te akcije da se izazove međubošnjački sukob na području USK kako bi se pokazalo da je BiH neodrživa država”, govori Bećirović.

Dodaje kako je operacija jako kompleksna, da je razbijena, ali da će njeni izvršitelji nastaviti raditi drugim sredstvima.

“Brčko Distrikt: Neuralgična tačka za sukobe u BiH”

U analizi “Od non-papera do puzajućeg rata” jedno od poglavlja je posvećeno i situaciji u Brčko Distriktu, kojeg autor opisuje kao neuralgičnu tačku za sukobe.

“U Brčko distriktu može u svakom trenutku početi oružani sukob – šalju se lažne poruke da je situacija uredu. Mi smo detektirali vojne transporte i paravojne formacije, transport naoružanja i vojne opreme bez ikakve najave. Takvi pokreti bi morali biti najavljeni i odobreni jer se radi o demobilirziranom području”, rekao je Bećirović.

Dodaje da sve ono što radi institut kojeg predvodi se obavlja sa ciljem upravo da rata ne bude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare