Opozicija: Budžetom FBiH predviđeni aerodromi i nekretnine, ne i poskupljenja

Vijesti 01. apr 202220:12 3 komentara
N1

Usvojeni budžet Federacije za ovu godinu obilježen je glasnim i žestokim kritikama opozicije. Dok se federalni premijer Fadil Novalić hvali da je bužet od 5,6 milijardi KM rekordan, prašinu dižu izjave koje dolaze iz NIP-a i SDP-a, da je premijer podršku za budžet kupovao od delegata do delegata.

Za podršku ovogodišnjem budžetu se, prema riječima opozicije, beskrupulozno lobiralo. Vrijeme se nije gubilo ni tokom petominutne pauze, pa je premijer nudio milione za lokalne zajednice u zamjenu za glasove, budući da je tokom regularnog zasjedanja, nedostajalo ruku, tvrde.

“Uslijedila je jedna petominutna pauza, na kojoj se, između ostalog, u holu, čulo više komentara kako je federalni premijer određenim delegatima nudi određena sredstva da podrže tačku dnevnog reda, pošto na zbirnom izjašnjavanju nije bilo dovoljno ruku”, tvrdi delegat u Domu naroda PFBiH Nijaz Musić (NiP).

Slične optužbe stižu i iz SDP-a BiH. Navode da je Novalić “posebnu pažnju tokom lobiranja, usmjerio na delegate NES-a i PDA” koji nisu podlegli pritiscima.

“Što je situacija koja pokazuje dramatičan nivo ponašanja premijera Novalića, koji je, ujedno, i optužen za korupciju, u slučaju “Respiratori” , što pokazuje da se očigledno radi o gospodinu koji ne preže ni od čega kad je u pitanju zloupotreba javnog novca”, riječi su delegata Anera Žuljevića (SDP).

Visina budžeta ne opravdava njegovu namjenu, spočitavaju mu. Jer u vrijeme dramatične socijalne situacije kapitalni projekti, nikako, ne mogu da imaju prednost nad potrebama građana.

“Budžet je dostavljen prije 29 dana, a ukrajinska kriza je nastala prije 36 dana. Dakle, samim budžetom nije bila istretirana novonastala situacija, koja se, prije svega, odnosi na poskupljenje osnovnih životnih namirnica”, dodaje Nijaz Musić.

“A on praktično pravi nekretnine, aerodrome, što nema nikakve veze sa onim što bi građani htjeli da se njihovim novcem od poreza finansira u ovoj godini”, mišljenja je delegat Aner Žuljević.

Detaljnije u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare