Opozicija s Varhelyijem: BiH gubi milijardu i po eura zbog nesposobne vlasti

Vijesti 24. nov 202114:39 > 14:43 2 komentara
N1

Predstavnici opozicionih stranaka u Bosni i Hercegovini sastali su se danas s Oliverom Varhelyijem, evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenja. Lideri stranaka iz FBiH i RS imali su usaglašen i jedinstven stav kada su u pitanju oblasti borbe protiv korupcije i ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije. Poručili su i to kako aktuelna vlast nije sposobna da riješi krizu u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi, da im ne trebaju vjerovati kada im obećavaju, ali i to da koalicione stranke nisu pravi partneri za razgovore.

Nermin Nikšić, lider SDP BiH, kazao je kako su imali riliku da iznesu svoje viđenje situacije u BiH, ali i da čuju od evropskog komesara “ono što je uobičajno kada su krize – da finansijskim sredstvima privoljevaju domaće vlasti da nešto da rade”.

“Čuli smo kako smo praktično izgubili, jer bi do nove godine trebalo da riješimo pitanje koridora Vc – ukoliko se to ne riješi do nove godine izgubit ćemo milijardu i pol. Čuli smo da su i drugi finansijski programi na putu, ali kao što ni mi, izgleda da ni oni nisu optimisti da će domaće vlasti tu nešto raditi. Na sastanku smo imali i visok konsenzus – tražili smo od predstavnika međunarodne zajednice da nam osiguraju fer i poštene izbore, a za ostalo ćemo vidjeti kako ćemo”, rekao je Nikšić.

Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je da su komesaru kazali da ne mogu očekivati od ove vlasti da riješi krizu i nagomilane probleme.

“Izgubit ćemo milijardu i po eura. Bacit ćemo ih kroz prozor. To je potpuno jasno jer za povlačenje novaca za investicije neophodna je reforma i pravosuđa koju oni nisu sposobni da urade i sprovedu. Potreban je novi zakon o javnim nabavkama jer ne žele da ulažu tolike milijarde u zemlju koja je ophrvana korupcijom. Akcenat smo dali na izborni zakon. Ukoliko se nešto brzo dramatično ne uradi ostat ćemo bez vrlo važnog dokumenta. Neki od nas su spominjali i neke modele u Makedoniji i drugim zemljama. Potrebno je da se ispoštuje volja birača, da onako kako slobodno glasaju, da se to mjeri rezultatom. Mislim da će Varhelyi otići zbunjen iz BiH. Shvatit će gdje je došao. Šteta je. Ima mnogo vremena do izbora, to vrijeme ćemo izgubiti jer ova vlast nije sposobna da napravi neophodan konsenzus kako bi zemlju izvukao iz krize”, rekao je Šarović.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, kazao je kako je veoma važno da je opozicija iz FBiH i RS imali jedinstvenu dijagnozu stanja.

“Loša vijest je da ćemo zbog loše vlasti izgubiti milijardu i po eura. Razumijem tu strategiju dvokoraka – da se hramoniziraju bošnjačko-hrvatski odnos pa onda sa RS. Ali sam rekao da je neophodan prethodni korak – zaustaviti destrukciju Milorada Dodika i vratiti se u institucije BiH”, rekao je Radončić.

Edin Forto, lider Naše stranke, poručio je komesaru da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u njihovim zemljama.

“Evropske vrijednosti umiru u BiH i moraju prestati tretirati vlasti u BiH kao kredibilne partnere jer se oni bore da ne dođe do pravne države. Jer ako do toga dođe, njihov partnero s kojima sada razgovaraju će ići u zatvor”, naglasio je Forto.

Branislav Borenović, lider PDP-a,  kazao je kako je ključna podjela u BiH izmeđi proevropskih i antievropskih političkih snaga, a da je “potpuno jasno da je vladajuća koalicija antievropske i prokoruptivne”.

“Njih ne interesuje evorpski put. Evropska agneda je potpuno zaleđena i ništa ne čine po pitanju da budemo dio uređenog sistema u kojem će svi koji rade u korupciji odgovarati za loša djela. njihova politika je lažna, nekorektna i licemjerna”, kazao je Borenović.

Ponovio je da je potrebno prevazići “pitanje nametnutog Inzkovog zakona kako bi se kroz institucije riješila određena pitanja”.

Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i Pravde, kazao je kako nikakav poseban dogovor nije postignut, kao ni napredak.

“Impresioniralo me da su lideri svih opiziconih stranaka bili jedinstveni u borbi protiv korupcije i da treba ispuniti tih 14 priroriteta EK”, zaključio je.

Vahrleyi se ranije sastao s Predsjedništvom BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare