Opozicija sigurna u pobjedu Bećirovića, Kasumović nudi ostavku ako tako ne bude

Vijesti 21. maj 202214:39 > 14:57 4 komentara
N1

Opozicione stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine danas su i zvanično predstavile Denisa Bećirovića kao zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Poručuju kako je on prava osoba za tu poziciju i uvjereni su u njegovu pobjedu. Lider SBB-a Fahrudin Radončić nazvao je "najvažnijim historijskim trenutkom nakon agresije na BiH", dok je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović poručio kako garantuje da će Bećirović pobjediti, u protivnom podnosi ostavku na funkciju koju obavlja.

“Bećirović je na prošlim izborima pobijedio, brojači odigrali ulogu”

“Bećirović je čovjek koji, da se malo našalim, treba drugi put pobijediti da bi izborio prvi mandat u BiH. Denis je na prošlim izborima pobijedio, tada su svoju ulogu odigrali brojači. Tada su građani FBiH pokazali svijest i izabrali dva člana Predsjedništva BiH u ime građana i građanki BiH. Siguran sam da ćemo uz ovakvu podršku dobiti člana Predsjedništva BiH koji će biti predstavnik svih građana BiH. Želimo poručiti svima: Mijenjat ćemo sistem. Tražit ćemo da potpišemo programe i da znamo koje mjere ćemo provoditi. Čeka nas veliki posao nakon izbora, da ovu zemlju vratimo na pravi kolosijek i da građani BiH osjete da imaju vlast koja ima osjećaj za njih i boriti se za njihov interes“, rekao je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

N1
N1
N1
N1
N1

Lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je kako prvi put imamo ujedinjenu poziciju s mnogo iskustva, znanja i ideja kako da BiH bude stabilna država na evropskom putu, država bez podjela u kojoj neće biti 1, 2, 3. i 4. reda patriota i koja će znati srediti svoje međuentitetske i međunacionalne odnose.

“Potpuno sam sigurna da ovo danas predstavlja armirani beton. Bećirović je iskusan, stabilan i smiren političar. Sigurna sam da će znati odgovoriti visini zadatka, a mi kao ujedinjena koalicija pobijediti sve slabosti. Nemojte da neko ima dilemu – ovo je pobjednički tim”, rekao je Radončić.

O “samoproglašnom begu Izetbegoviću”

Lider NES-a Nermin Ogrešević kazao je kako je ovo bio ispit za opoziciju. O Denisu Bećiroviću, kaže, imaju pozitivan stav i ne sumnjaju u njegove sposobnosti i kompetencije. Fuad Kasumović kazao je kako je veoma sretan što BiH ovim potezom danas ide naprijed.

“Mjesecima smo radili na ovom projektu. Cilj je jedan, da samoproglašenog bega Izetbegovića koji nas pravi prema Zapadu radikalnima, a bori se kao za državu svih naroda, pa da citiram izjavu, kaže ‘Dok su pune džamije ne bojim se za Bosnu'… I ja sam Bošnjak koji ide u džamiju, ali to nema veze s politikom i presretan sam što smo se uspjeli dogovoriti da Bećirović bude naš kandidat. Garantujem, podnijeti ću ostavku na mjesto gradonačelnika ako ne bude pobjednik. On je vrlo sposoban, građani vide u njemu jedino izlaz”, rekao je Kasumović.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, govorio je kako se suočavaju s brojnim spinovima te da je bilo mnogo pokušaja vrbovanja kako do ujedinjenja pozicije ne bi došlo. Pozvao je SDA da podrži kandidaturu Željka Komšića kako bi u “Predsjedništvu BiH imali drugačiji pravac”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare