Opozicija u Republici Srpskoj najavljuje rušenje Dodikove višedecenijske vlasti

Vijesti 01. jul 202119:45 > 19:49 7 komentara

Više od godinu dana je do izbora, no kampanja u Republici Srpskoj već se zahuktala. Opozicija održava tribine, pravi strategije i najavljuje rušenje višedecenijske vlasti Milorada Dodika. Međutim, izreka "mala bara mnogo krokodila" čini se da najbolje opisuje stanje u njihovim redovima jer dogovor o kandidatima u ovom trenutku prosto je nemoguć.

Stanivuković sa građanima u Mrkonjić Gradu. Međutim, društvo mi nisu pravile kolege iz PDP-a.

Vukanović u šetnji sa građanima Gradiške. Ali bez Trivić i Stanivukovića, iako se ranije govorilo da će upravo ova trojka, koja je pred prošle izbore osvojila veliku podršku građana, praviti nestranački pokret, tzv. Treći blok. U tom bloku, Vukanović kaže za sada je sam.

“Jako je važno da nestranačka Lista izađe samostalno na izbore jer mi nemamo članstvo. Za nas ljudi nisu brojevi”, tvrdi Nebojša Vukanović, Lista za pravdu i red.

Kaže da se nada će se opozicija usaglasiti oko zajedničkih kandidata za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS. No, upravu tu je nastao prvi ozbiljniji problem kada su u PDP-u pokazali anketu prema kojoj Stanivuković ima podršku od 24%, a Vukanović od 1%.

“Nije korektno ljude dovoditi pred svršen čin. Ne mogu se plasirati neke ankete kako bi se neko diskreditovao i minimizirao”, poručuje Nebojša Vukanović.

Ne cvjetaju ruže ni u SDS-u. Bez zasjedanja skupštine stranke rukovodstvo je izmjenilo statut.

“Izmjene statuta su moguće kada je u pitanju vanredno stanje ili prirodne nepogode, unaprijedili smo neke stvari, neke ljude, za mog zamjenika je došao Milan Radović”, priča Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Sukob u Banjalučkom SDS-u imeđu Radovića i Šešića, koji je član ove stranke 17 godina, traje već duže vrijeme. No, Šešić pred kamere ne želi dok se ne održi sjednica Predsjedništva stranke zakazana za dva dana. Duboke podjele u opoziciji unijele su i raširene ruke predsjednika SDS-a i PDP-a Nenadu Nešiću i DNS-u.

“Jedan dobar dio opozicije ne prihvata i ne vjeruje DNS-u. Čak možemo čuti i komentare da je to neka vrsta trojanskog konja vlasti u Republici Srpskoj koja bi nakon izbora mogla ponovo da se vrati na onu stranu na kojoj je bila prethodnih 20 godina”, ističe Žarko Marković, novinar.

Tema o kojoj se opozicionari spore iza kamera su imena kandidata. Iz PDP se nameću imena Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, SDS kao najveća opoziciona stranka nije spreman da ostane bez kandidata. Vukanović ne želi kao jedan od najvećih kritičara vlasti posmatrati sve sa strane, a i DNS želi svoj dio kolača. Za to vrijeme portparol SNSD-a poručuje: “Podržavamo i mi njih. Da ostanu opozicija.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare