Oprez, bez znanja i opreme ne idite na planine!

Vijesti 22. jan 202219:48 > 19:49 0 komentara
GSS Sarajevo
GSS Sarajevo (N1)

Snijeg koji pada od ranih jutarnjih sati motivisao je brojne građane da krenu put planina. Ali oprez, bez znanja i opreme nigdje. Gorska služba spasavanja Opštine Novi Grad u Sarajevu sa kolegama iz Slovenije održava na Igmanu trodnevnu obuku i pokaznu vježbu spasavanja unesrećenih u lavinama.

Gorske službe širom BiH na terenu djeluju zajedničkim snagama i s jednim ciljem – pomoći unesrećenima. GSS Novi Grad Sarajevo šest godina, bez naknade, obavlja humanu aktivnost spasavajući ljudske živote iz različitih, i za same spasioce, opasnih situacija na nepristupačnim terenima. Najčešće akcije, ipak, odnose se na potrage za nestalim osobama. Samo prošle godine imali su 40 samostalnih potraga. Podsjećamo, posljednja nesreća u nizu dogodila se na Bjelašnici, na sreću, bez smrtnih ishoda.

“Nažalost, dva smrtna slučaja prošle godine, a u 2019. naši pripadnici, volonteri, susreli su se sa deset mrtvih tijela. To je previše i za profesionalca koji prima dobru platu za svoj posao. Mi smo prije 10 dana uradili dvodnevnu helikoptersku obuku sa helikopterom EUFOR-a i austrijskih vazdušnih snaga, to ste vidjeli da se primijenilo u praksi spasavanja ljudi nastradalih u lavini”, ističe Fahrudin Dobrača, rukovodilac GSS Novi Grad Sarajevo.

A da bi akcija bila uspješna, presudno je pružiti prvu pomoć. Stoga svaki dobar tim mora imati i stručnu medicinsku podršku.

“Možda najteža situacija… jednom sam pomagala u gradu, kod jedne saobraćajne nesreće, gdje smo, nažalost, izgubili čovjeka. Druga operacija je bila prije dvije-tri godine kada je jedan kolega alpinista pao na Prenju, kad smo dugo čekali helikopter. Sreća, sve je prošlo bez posljedica”, priča Pamela Bejić, doktorica veterinarske medicine.

Mnoge intervencije dešavaju se i usljed nepažnje planinara, uglavnom mlađih i neiskusnih, koji, nerijetko, nisu adekvatno opremljeni.

“U smislu patike, papuče, neadekvatna oprema… Pa im se desi nesreća, smrznu se, udare, pa onda mi moramo u akciju. Tako da, u principu, savjetujem ljudima da što više čitaju i da iskusnije ljude pitaju kako se spremiti. Da ne gledaju prognozu, u smislu sunce. Bitan je i vjetar, kako će biti u 3 ili 4, nikad ne znaš do kad ćeš ostati”, pojašnjava Nedim Habibović, GSS Novi Grad Sarajevo.

Podršku ovoj Gorskoj službi spasavanja od samog početka rada pružaju kolege iz Slovenije sa kojima kompariraju i razmjenjuju iskustva. Podsjećamo, početkom prošle godine u Sloveniji lavina je prekinula život slovenačkog instruktora Slavka Rožiča koji je više puta dolazio u BiH i pomagao sa svojim kolegama razvoj Gorske službe spasavanja Novi Grad Sarajevo.

“Mi imamo službu koja prati lavinu i imamo i centre, gdje se skijaš može informisati kakve su razmjere u planini, da li je opasno ili ne, da li može da krene ili ne. Toga kod vas još nema puno”, navodi Branko Žorž, GSS Ljubljana.

Preventivno djelovanje na otklanjanju opasnosti po ljudske živote, te analiziranje tvrdoće snijega radi predviđanja lavine, pojasnio je i instruktor Gorske službe iz Slovenije Matijaž Šerkezi.

“Kad smo na terenu moramo da napravimo onaj “prerez” snijega, što smo mi maloprije uradili i pogledamo koliki su slojevi, kakva je struktura snijega, kristale. Mjerimo i temperaturu svih tih slojeva, a treba poznavati i strukturu podloge. Nije isto ako imamo travu ili kamen”, kaže Šerkezi.

Za nedjelju, kao završni dan obuke, planirani su izrada sidrišta u snijegu i spuštanje unesrećenog u AKI čamcima niz strmu padinu. Trodnevna obuka planirana je mjesec dana što pokazuje predanost i odgovornost ove male grupe entuzijasta koji pokazuju ogromnu ljubav prema ovom pozivu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!