Oprez: Crveni meteoalarm za veći dio BiH, temperature do 40 stepeni

Vijesti 01. aug 202108:44 0 komentara
FHMZ

Crveni meteoalarm upaljen je za veći dio Bosne i Hercegovine. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će se kretati do 40 stepeni.

Crveno upozorenje izdato je za područje Foče, Mostara, Sarajeva, Tuzle, Prijedora, Trebinja i Višegrada. Narandžasto upozorenje izdato je za ostale dijelove BiH.

“Iznimno intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete date od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere”, navodi se u objašnjenju “crvenog upozorenja”.

U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano vrijeme. Najtopliji grad jutros u osam sati bio je Neum u kojem je izmjereno 31 stepeni.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 16; Bugojno 18; Prijedor i Zenica 20; Bihać i Sanski Most 21; Banja Luka, Ivan-sedlo, Sarajevo i Tuzla 22; Doboj 23; Bijeljina 24; Gradačac i Trebinje 25; Neum 31°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 939Pa, za 4hPa je manji od normalnog i opada.

U poslijepodnevnim satima moguć je poneki grmljavinski pljusak u Bosni. Vjetar će biti umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka kretatć će se uglavnom između 33 i 39°C.

U Sarajevu će biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka biće oko 36°C.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!