Optužen za pokušaj ubistva u Brčkom: 32-godišnjak već deset puta osuđivan

Vijesti 28. dec 202112:30 > 12:34 0 komentara
N1

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Husejnovića (32) zbog sumnje da je u martu ove godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A. Protiv Husejnovića, koji je deset puta osuđivan za imovinska i krivična djela s elementima nasilja, optužnicu je potvrdio Osnovni sud distrikta Brčko.

Husejnović je optužen da je 10. marta, oko 03.00 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga liši života. Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar – navodi se u optužnici. Događaju kvalificiranom kao pokušaj ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu koje je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog predložilo sudu da mu odredi pritvor. Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Husejnovića tereteći ga za krivično djelo ubistva, u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje. Optužnicom koju je sud u cijelosti potvrdio Tužilaštvo je zatražilo da se, izricanjem mjere sigurnosti oduzimanja predmeta, od optuženog oduzme pištolj marke CZ M70 kalibra 7,65 mm.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenom licu ne znači da je to lice zaista i odgovorno za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica, napominje se na kraju saopštenja iz Tužilaštva Brčko Distrikta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!