“Optužnica iskonstruisana samo kako bi policijsko nasilje dobilo opravdanje”

Vijesti 10. maj 202118:41 0 komentara

Sukob policije i pripadnika grupe Pravda za Davida iz 2018. godine još vuče posljedice. Konstantno se vode sudski procesi, a jedan je započet i danas u Osnovnom sudu Banjaluka. Nezadovoljni građani okupili su se pred ovom ustanovom i iskazali svoje nezadovoljstvo.

Srce, cvijeće, svijeće, improvizovani spomenik Pravde za Davida uklonjen je sa Trga Krajine 25. decembra 2018. godine. Tada su krenula i prva privođenja pripadnika grupe, koji su se mjesecima prije svakodnevno okupljali tražili da se rasvijetli pod kojim okolnostima je David Dragičević smrtno stradao.

U naguravanju građana i policije oboren je jedan policajac. Ovo je okarakterisano kao krivično djelo, a pravosudni proces za pet pripadnika Pravde za Davida počeo je u banjalučkom Osnovnom sudu. Iz Pravde poručuju “Vi ste nas napali”.

“Sudi se ljudima koji su po meni trebali dobiti ključeve ovog grada, a oni su dobili krivičnu prijavu. Da li su je zaradili to ćemo vidjeti u toku postupka. Iskoristićemo suđenje da saznamo šta se stvarno dešavalo 25. decembra i svih dana poslije. Dakle, ko je inspirator nasilja koje je viđeno na ulicama”, kazao je Milan Malešević, advokat četvoro optuženih.

Negiraju optužnicu

“Mi negiramo optužnicu u svim njenim dijelovima i odbrana će se suprotstaviti tužilaštvu relevantnim dokazima i činjenicama. Smatram da je optužnica iskonstruisana samo kako bi policijsko nasilje dobilo svoje opravdanje”, kazao je Dragan Stanković, advokat optuženog Radeta Šljivića.

Sa fotografijama privođenja, te kako iz Pravde kažu, upotrebe sile od strane policije nad njihovim članovima, ispratili su optužene u sudnicu.

Ispred suda je bila i Biljana Udovičić, majka Baneta Udovičić koji tvrdi da je tog 25. decembra zadobio povrede od strane policije.

“Kad sam vidjela da ga je policija uhapsila imala sam osjećaj da će završiti kao David. David je bio njegov školski drug, komšija”, kazala je Udovičić.

Desetine pripadnika ove grupe su do sada bili optuženi za prekršaj ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti i svi, čiji je proces doveden do kraja, su oslobođeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!