Optužnica protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka

Vijesti 30. dec. 202015:20 > 15:34
Podijeli:
Izvor: N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka koji se terete za ratni zločin na području Bosanske Krupe.

Optuženi se terete za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– Milorada Kotura, rođenog 1961. godine u Bosanskoj Krupi, državljanina Republike Srbije, koji se nalazi na području Novog Sada, R Srbija, i
– Dušana Ćulibrka, zvanog Ćule, rođenog 1970. godine u opštini Bosanska Krupa, državljanina BiH.

Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u mjesecu julu 1992. godine, lično i direktno, sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvu, 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine.

Nadalje, optuženi se terete da su početkom mjeseca augusta, u mjestu Donji Dubovik, presreli skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, te pucanjem iz vatrenog oružja, počinili ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 51 svjedoka i jednog stručnog vještaka, kao i prilaganjem 191 materijalnog dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar