“Ordenje i poruke za Dan državnosti Srbije je projekt omalovažavanja BiH”

Vijesti 16. feb 202219:17 > 17. feb 2022 07:23

Jesu li ordenje i poruke na jučerašnjem obilježavanju Dana državnosti Srbije bili u službi tzv. srpskog svijeta. Reakcije su izostale, barem službene. Analitičari poručuju - nastavljen je projekt omalovažavanja države Bosne i Hercegovine.

Početak predizborne kampanje u Srbiji, gdje se Aleksandar Vučić predstavlja kao predsjednik svih Srba. Doveo je sve Srbe iz susjednih zemalja kako bi predstavio uspješan projekat, tzv. sprskog sveta, smatra predsjednica Helsinškog komitata, Sonja Biserko.

Nacionalistički koncepti

“Zatim ordenja koja su otišla poslanicima na tom projektu kao što je Knežević (CG, DF), kao što je Željka Cvijanović, i Đogo i Nogo, svi oni koji su početkom rata učestvovali u tom propagandnom ratu pre svega, kasnije su bili i na terenu, koji su demonizirali muslimane i smatrali da ih treba sve potamaniti i tome slično, apsolutno retorika predratna. Projekat je i danas na neki način zaokružen i iza toga stoji Srbija”, rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog komiteta Srbije.

Na sceni je vrlo opasna politika po Bosnu i Hercegovinu, kaže novinar Faruk Vele. Jasno je to i nakon Vučićeve izjave u kojoj govori o “uzimanju zemljišta i šuma” Republici Srpskoj, uprkos presudu Ustavnog suda BiH. Otud se i govori o konceptu dvije države. To je zapravo pokušaj da se zaokruži jedan nacionalistički projekat koji je počeo osamdesetih kroz devedesete i vodi se različitim sredstvima do danas, ističe Vele.

“Postoje nacionalistički koncepti koji nastoje da zaokruže svoje ratne agende na prostoru BiH i kroz historiju vrlo jasno je da je rješenje svih problema navodno podjela Bosne. To govori i Gojko Đogo kojeg je odlikovao predsjednik Vučić jučer na sramotu. Čovjek koji glorificira lik i djelo osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je u presretnutim razgovorima, emitiranim na suđenju Miloševiću, vrlo jasno govorio da treba pobiti sve sjeverno od Dubrovnika ili pobiti sve Bošnjake u Sarajevu”, naveo je Faruk Vele, novinar.

“Dodik i Vučić u lošim odnosima”

Političkom vrhu u Srbiji, nije zasmetalo ni to, što su obilježavanje Dana državnosti “bojkotovali” zapadni ambsadori. Sonja Biserko ističe, Dodik nije razlog, nego to što je pozivinica upućena u ime Srbije i Republike Srpske.

“Na šta naravno ambasadori EU nisu reagovali, jer bi to bilo indirektno podržavanje te ideje“, istaknula je Sonja Biserko.

Sagovornici napominju i to da su analize pojedinaca kako su Dodik i Vučić u lošim odnosima, jer nisu bili zajedno na obilježavanju u Orašcu, prilično plitke.

“U osnovi se ispostavi da je to jeftini spin u kojem predsjednik Srbije na određeni način spušta pritisak na svoju vlast, a zapravo se provodi jedna te ista agenda”, kazao je Faruk Vele.

Dodik u Srbiji jučer nije bio gost, nego domaćin, smatraju mnogi. Njegovu izjavu osudili su javno potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić. Delegat u državnom Domu naroda Denis Bećirović, uz riječi da Srbi imaju jednu državu i dvije političke kamikaze Dodika i Vulina. Dok je potpredsjednik Federacije Milan Dunović u čuđenju što sličnih osuda nema od vlasti u Srbiji ili opozicije u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad